Hlavní obsah

Švédsko recykluje tak skvěle, že musí odpad dovážet

Ve Švédsku recyklují tak precizně, že musí odpad dovážet ze zahraničí.

 

Reklama

Švédsko nemá dost vlastního odpadu, kterým by zásobovalo spalovny produkující elektřinu a teplo.

Článek

Víc než 99 procent švédských domácností třídí odpad, což přináší problém tamním spalovnám. Tato zařízení během tuhé skandinávské zimy domácnostem dodávají elektřinu a teplo, ale nemají dost odpadu, který by spalovala. Země je proto odkázaná na dodávky ze zahraničí.

„Švédům záleží na ochraně přírody a životního prostředí a podle toho se i chovají. Použité věci nevyhazují. Uvědomují si, že když je zrecyklují, můžou se znovu použít," řekla serveru The Independent Anna-Carin Gripwallová ze společnosti Avfall Sverige. Ta má ve Švédsku na starosti nakládání s odpadem a jeho recyklaci.

Jednou ze zemí, která do Švédska posílá odpad, je Velká Británie. Té naopak systém vyhovuje, protože se tak vyhne vysokým domácím poplatkům za ukládání smetí na skládkách.

V zemích EU platí pro skládkování odpadu přísná pravidla a podle Gripwallové je tak jen otázkou času, kdy ho i státy jako Británie začnou víc využívat k výrobě elektřiny a tepla.

„Přijde doba, kdy bude méně odpadu a ten se bude spalovat v jednotlivých zemích. Využívání odpadu k výrobě tepla ale vyžaduje systém dálkového vytápění. A k tomu potřebujete infrastrukturu, jejíž vybudování zabere čas," dodala Gripwallová.

V Británii průměrně zrecyklují na 45 procent odpadu. Evropská unie ale chce, aby do roku 2030 jednotlivé členské státy recyklovaly 65 procent smetí.

Reklama

Související témata:

Doporučované