Hlavní obsah

Švédsko zastavuje stíhání Juliana Assange, v Londýně ho ale stále mohou zatknout

Švédsko zastavilo stíhání Juliana Assange.Video: Nela Vejvodová

 

Reklama

Švédská prokuratura zastavuje předběžné vyšetřování zakladatele serveru WikiLeaks Juliana Assange v případu údajného znásilnění.

Článek

Australan Julian Assange se kvůli švédskému stíhání v posledních letech skrýval na ekvádorské ambasádě v Londýně. Obával se totiž, že Švédsko by ho následně mohlo vydat do Spojených států kvůli trestnímu vyšetřování činnosti WikiLeaks.

Pokud Assange opustí ekvádorskou ambasádu, bude zatčen, uvedla dnes londýnská policie. Odvolává se na zatykač vydaný londýnským magistrátním soudem z roku 2012. Assange se 29. června 2012 odmítl soudu podřídit a metropolitní policie je povinna zatykač naplnit, uvedla policie podle agentury Reuters.

Švédsko vyšetřovalo Assange sedm let. „Vrchní státní zástupkyně Marianne Nyová dnes rozhodla přerušit předběžné vyšetřování v případu podezření ze znásilnění, které se týká Juliana Assange," uvedla švédská prokuratura.

Pětačtyřicetiletý Assange přebývá na ekvádorském velvyslanectví od roku 2012. Chtěl se tak vyhnout vydání do Švédska, přičemž obvinění ze znásilnění odmítá. Považoval ho za pouhou záminku pro to, aby ho Švédsko mohlo vydat do Spojených států, kde by mu hrozil vysoký trest za vyzrazení tajných informací.

Americký prezident Donald Trump minulý měsíc řekl, že by podpořil jakékoli rozhodnutí ministerstva spravedlnosti USA Assange obvinit. Server WikiLeaks dnes na svém twitterovém účtu napsal, že Británie odmítá potvrdit, či vyvrátit, zda dostala z USA žádost o vydání Assange.

Server WikiLeaks založil Assange v roce 2006. Od té doby portál zveřejnil mimo jiné statisíce utajovaných amerických vojenských zpráv, diplomatických depeší nebo kolem osmi tisíc stran dokumentů o programovém arzenálu CIA.

Reklama

Doporučované