Hlavní obsah

Švédsko zrušilo všechna protikoronavirová opatření

Foto: ČTK

Před vstupem například na sportovní utkání se lidem ve Švédsku měřila teplota.

Reklama

Odpovědnost je na každém jednotlivci, apelovala od začátku švédská vláda na své občany. Ode dneška v zemi neplatí žádná protikoronavirová opatření.

Článek

Švédská vláda oznámila poslední fázi rozvolňování již na začátku září. Motivací se tak stal relativně nízký počet případů nově nakažených, ale především vysoká míra proočkovanosti. Podle dat tamního ministerstva zdravotnictví je minimálně jednou dávku naočkovaných 83,7 procent populace nad 16 let. Oběma pak 76,8 procent.

Vláda se proto rozhodla, že již není třeba přijmout restriktivní opatření, ale pouze doporučení a apelovat především na vlastní míru odpovědnosti.

Dneškem se tak zrušily kvóty na počet lidí ve veřejném prostoru, včetně restaurací a klubů, podobně i na soukromé akce. Dále už také neplatí povinnost pracovat z domova, ale zaměstnanci se podle vlády mohou v případě, že se cítí dobře a nemají podezření na covid-19, začít vracet do kanceláří. Povinné již také není nošení roušek a dodržování rozestupů.

Švédsko přijalo znatelně mírnější restrikce než zbytek evropských zemí již od začátku pandemie. Podle některých odborníků nicméně mírné restrikce vedly k relativně vysokému počtu úmrtí na covid-19. Omezované byly i některé služby, například otevírací doba restaurací a počet lidí na výrazně frekventovaných místech jako stadiony či nákupní střediska.

V asi desetimilionovém Švédsku se od začátku pandemie nákaza koronavirem potvrdila u 1 151 173 případů. Zemřelých v souvislosti s covidem-19 místní úřady evidují zhruba 14 850. Počty nově nakažených se aktuálně pohybují kolem tisícovky denně.

K finálnímu rozvolňování již dříve přistoupily i další skandinávské země – Norsko a Dánsko.

Reklama

Doporučované