Hlavní obsah

Švédský král odebral titul královská Výsost pěti svým vnoučatům

Foto: wikipedia.org/Bengt Nyman

Švédský král Karel XVI. Gustav.

Reklama

Karel XVI. Gustav zbavil své prapotomky privilegií kvůli tomu, jak moc se panovnická rodina rozrůstá. Přijdou tak o nafouklý roční plat.

Článek

V kuloárech švédského parlamentu se v posledních měsících hlasitě hovoří o potřebě znovu definovat principy a podstatu monarchie v zemi. Dle mnohých je totiž rozsáhlá královská rodina až přílišnou zátěží pro tamní daňové poplatníky. Podle Huffington Postu stojí monarchie ročně obyvatele Švédska 14 milionů dolarů (v přepočtu zhruba 332 milionů korun).

Třiasedmdesátiletý švédský král Karel XVI. Gustav se proto rozhodl, že problém vyřeší dříve, než by mu to poslanci prostřednictvím zákona nařídili.

Monarcha rozkázal odebrat titul královská Výsost pěti svým vnoučatům. Jmenovitě se nařízení týká Alexandra a Gabriele, dvou dětí králova syna Carla Philipa, a princezen Leonory, Adrienne a prince Nicolase, tří potomků královy dcery Madeleine.

O urozeném statusu Gustavových vnoučat a jejich nároku na státní kasu se ve švédské společnosti už delší dobu diskutovalo. Podle historika Dicka Harrisona tak král předešel kritice. „Král se vyhnul diskuzím, které by mohly v budoucnu přijít,“ řekl Harrison pro BBC.

Prapotomkům zůstanou tituly prince a princezny a vévody a vévodkyně. Nicméně tím, že přijdou o titul královská Výsost, přijdou o královské výsady a roční plat. S největší pravděpodobností se také nebudou moci nebo muset stát hlavou státu.

Děti švédského krále jeho rozhodnutí uvítaly. Podle princezny Madeleine je to „skvělá příležitost a její děti tak mohou žít svůj vlastní život jako individuality“. Reakci na nové opatření napsala na svůj instagramový profil.

Bratr Carl Philip její slova potvrdil. „Dostanou možnost svobodné životní volby.“

Titul královská Výsost kromě Gustavových dětí zůstává i nadále vladařově manželce královně Silvii, jež bude podle oficiálního prohlášení „pokračovat v práci v neziskových organizacích, které členové královské rodiny založili nebo jsou v nich činní”. A samozřejmě korunní princezně Victorii s rodinou.

Oficiální oznámení o novém šlechtickém uspořádání v zemi publikovala královská rodina na svém webu.

Skandál ve Švédsku: Fotograf měl obtěžovat dědičku trůnu.Video: Lukáš Marek, Reuters

Reklama

Související témata:

Doporučované