Hlavní obsah

Švédský premiér podá demisi. Země bude mít zřejmě první premiérku v historii

Foto: Profimedia.cz

Magdalena Anderssonová, horká kandidátka na premiérku Švédska.

Reklama

Švédský premiér Stefan Löfven podá počátkem příštího týdne demisi. Oznámila to švédská televize SVT. Löfvenovou nástupkyní v premiérském křesle by se měla stát ministryně financí Magdalena Anderssonová,

Článek

„Premiér předloží svou rezignaci předsedovi parlamentu Andreasi Norlénovi v pondělí či v úterý,“ prohlásila tisková mluvčí švédského premiéra Maria Solängová.

Stefan Löfven stál v čele Švédské sociálnědemokratické dělnické strany deset let; premiérem byl sedm roků. Letos v srpnu ale oznámil, že před parlamentními volbami plánovanými na rok 2022 se svých funkcí vzdá.

Sociální demokraté dominují švédské politice od konce druhé světové války, v poslední době je však podle průzkumů podporuje historicky nejméně lidí. Straně tak hrozí porážka od konzervativně nacionalistické opozice.

Löfven už letos v červnu jednou z funkce odstoupil poté, co mu jako prvnímu švédskému premiérovi parlament vyslovil nedůvěru. Jeho vláda tehdy neustála spor s Levicovou stranou. Následně se však znovu postavil do čela menšinového kabinetu.

Daň pro nejbohatší, konec se segregací

Löfvenovou nástupkyní v premiérském křesle by se měla stát ministryně financí Magdalena Anderssonová, kterou si vládnoucí švédští sociální demokraté zvolili za svou vůdkyni ve čtvrtek.

Členům strany po zvolení podle agentury Bloomberg řekla, že bude usilovat o to, aby se školství, zdravotnictví a péče o seniory „vrátily pod demokratickou kontrolu“. Švédsko musí také vést klimatickou transformaci a skoncovat se segregací a násilím, řekla Anderssonová.

Potenciální premiérka Švédska je také předsedkyní Mezinárodního měnového a finančního výboru (IMFC). Ten určuje strategii Mezinárodního měnového fondu (MMF).

Anderssonová například chce zavést milionářskou daň. Ti nejbohatší by tak více přispívali na podporu systému sociálního zabezpečení. Ministryně v článku pro list Dagens Nyheter napsala, že zatímco polovině nejchudších obyvatel jejich příjmy od 90. let minulého století stouply o 50 procent, příjmy jednoho procenta nejbohatších se více než ztrojnásobily.

Anderssonová bude muset nyní získat důvěru parlamentu. Sociální demokraté jsou sice nejsilnější stranou, v Riksdagu ale nedisponují většinou a Löfven tak stojí v čele menšinového kabinetu. Podle analytiků citovaných agenturou Bloomberg proto není vyloučený nečekaný vývoj.

Pokud Anderssonová získá důvěru parlamentu, bude se muset rychle vyrovnat s prvním zásadním úkolem, kterým bude najít mezi zákonodárci dostatečnou podporu pro rozpočet na příští rok. Švédsko patří mezi ekonomicky nejvíce rovnoprávné země na světě. Rozdíl mezi nejbohatšími a nejchudšími v zemi však v posledních desetiletích roste.

Reklama

Doporučované