Hlavní obsah

Švejk v novém. Mluví hlasem Oldřicha Kaisera

Oldřich Kaiser čte dobrého vojáka Švejka.

 

Reklama

První kapitoly české klasiky si můžete v předstihu poslechnout na Seznamu.

Článek

Většina Čechů si při vyslovení jeho jména automaticky vybaví tvář Rudolfa Hrušínského. Do budoucna si ale možná Josefa Švejka budou spojovat také s hlasem Oldřicha Kaisera.

Dva roky trvalo úsilí dramaturgů Českého rozhlasu převést kompletní román Jaroslava Haška do podoby čtení na pokračování, kterého se nezaměnitelným projevem zhostil právě Oldřich Kaiser.

„Hašek by měl dnes stejné problémy jako za Rakouska-Uherska. Dneska by zase nebyl in a myslím si, že kvůli své přímosti a dělání si ze všeho srandu by taky hodně vadil. Pro mě je Švejk strašně poctivý, přímý člověk s obrovským nadhledem, který všechna nařízení plnil poctivě. A to máte jako dneska - když děláte věci poctivě, tak vám každý řekne, že jste přiblblí,“ říká sám Oldřich Kaiser.

Posluchači Českého rozhlasu si mohou Švejka v novém hávu vychutnat během letních večerů od 19. června. Pět úvodních kapitol si ale můžete na Seznamu spustit už teď, pod připojenými webovými adresami. Ve videu nad článkem máte příležitost nahlédnout do zákulisí procesu, ve kterém špičkový herec pracuje na audioknize. A vzhledem k výbušnosti Oldřicha Kaisera, který dovede divákům připravit řadu improvizovaných překvapení, se určitě vyplatí nevypínat video před koncem.

Pusťte si ukázku z četby na pokračování Švejka na stránkách Českého rozhlasu.

Reklama

Související témata:

Doporučované