Hlavní obsah

Svěrákovy Vratné lahve spustily v Česku boom balonového létání, říká výrobce balonů Kubíček

Hostem pořadu Byznys zblízka byl Petr Kubíček z firmy Balóny Kubíček.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Víte, kolik stojí balon vyrobený na míru? Jak se vyrábí a co dělat, když se uprostřed letu změní vítr? A věděli jste, že Česká republika je druhý největší výrobce horkovzdušných balonů na světě? Vše o tomto byznysu nabízí pořad Byznys zblízka s Petrem Kubíčkem ze společnosti Balóny Kubíček.

Článek

Nenápadná brněnská firma Balóny Kubíček má za sebou rekordní rok. Loni vyrobila 115 horkovzdušných balonů a to z ní dělá jednoho ze tří největších výrobců na světě.

Balony z Brna létají třeba v Turecku nebo na Novém Zélandu. V Česku sice zůstává jen zlomek produkce, ale tohle číslo od roku 2008 roste.

„Boom nastal v roce 2008, kdy pan Svěrák uvedl svůj film Vratné lahve, který končí 20minutovým balonovým letem. Najednou všichni chtěli létat balonem,” vysvětluje Petr Kubíček, zástupce majitelů firmy Balóny Kubíček.

Sám mistr republiky v balonovém létání a nějakou dobu i držitel neoficiálního rekordu v nejdelším letu balonem. „Je zajímavé pozorovat okolní země, Maďarsko, Polsko, Slovensko, kde balooning začal ve stejnou dobu jako u nás, ale kde Vratné lahve neměli. Tam jsou ta čísla nižší,” dodává Kubíček.

Brněnská společnost vyrábí balony na míru. A fantazii se meze nekladou. Do vzduchu tak vypustila balon ve tvaru půllitru nebo třeba gotické katedrály. Cena za takovýto speciální balon roste do milionů.

Pořad Byznys

Pořad Byznys sledujte každý všední den na TV Seznam ve 14 hodin a v reprízách v 18:15 a ve 22:30.

Reklama

Doporučované