Hlavní obsah

Svět bez obalu: Nebezpečí umělé inteligence, znečištěný Kábul a pronásledování řidiček v Turkmenistánu

Svět bez obalu z 8. 8. 2019: Nebezpečí umělé inteligence, znečištěný Kábul a pronásledování řidiček v Turkmenistánu.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

Exkluzivní reportáže Rádia Svobodná Evropa. Novináři na místech, kam je těžké vůbec proniknout. Pořadem provází Milan Šíma.

Článek

Hlavním tématem aktuálního vydání pořadu Svět bez obalu je budoucnost umělé inteligence.

Filmy jako „Já robot“, „Star Wars“ nebo „Terminátor“ významně ovlivnily představu lidí o tom, jak mohou v budoucnosti vypadat inteligentní roboti. Vytvořily obavy a strach, že nám mohou ublížit a jednoho dne ovládnou svět. Ale i zhruba tisícovka vědců – včetně Stephena Hawkinga, spoluzakladatele společnosti Apple Stea Wozniaka či šéfa společnosti Tesla Elona Muska – před třemi roky varovala před výrobou zcela autonomních zbraní, které by se mohly vymknout kontrole.

Opravdu by mohla umělá inteligence vyvolat válku nebo nějak ohrozit člověka?

I to jsou otázky pro profesora Nicka Bostroma z Oxfordské univerzity, který napsal knihu o nebezpečí vytvoření umělé inteligence a jehož časopis Foreign Policy zařadil mezi sto nejvlivnějších intelektuálů světa.

Podíváme se do uzbeckého města Buchara, které leží na starobylé Hedvábné stezce. A kde skomírá kdysi početná židovská komunita.

V reportáži z Afghánistánu nahlédneme, jaké potíže obyvatelům Kábulu způsobuje silně znečištěné ovzduší.

A například se vypravíme i do Turkmenistánu, kde policie pronásleduje ženy – řidičky.

Svět bez obalu vysílá Televize Seznam v premiéře každý čtvrtek od 21:00.

Jak naladit Televizi Seznam? Praktický návod zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované