Hlavní obsah

Svět bez obalu: Proč posilují autoritářští populisté, drsné praktiky v ruských vězeních a bída mladých Íránců

Svět bez obalu z 22. 8. 2019: Proč posilují autoritářští populisté, drsné praktiky v ruských vězeních a bída mladých Íránců.Video: Milan Šíma, RFE/RL, Seznam Zprávy

 

Reklama

Exkluzivní reportáže Rádia Svobodná Evropa. Novináři na místech, kam je těžké vůbec proniknout. Pořadem provází Milan Šíma.

Článek

Řada politologů se shoduje, že zažíváme krizi tradiční politiky. „Zklamání z politiky pociťovali občané odedávna, ale nyní jimi začal cloumat neklid, vztek a pohrdání, čehož využívají autoritářští politici po celém světě,“ tvrdí ve své knize Lid versus demokracie Yascha Mounk.

Německo-americký politolog je – i přes své relativní mládí – v současnosti jedním z nejuznávanějších a nejcitovanějších expertů na problematiku krize liberální demokracie a nástupu populismu ve světě. Redakci Seznam poskytl rozhovor, ve kterém mluvil například i o tom, kde se vztek a pohrdání v lidech berou.

„Myslím, že politické elity často nedokázaly splnit sliby, které lidem dávaly. Třeba ekonomické sliby. Hodně lidí si dnes myslí, že sliby o takzvaném americkém snu, o reálném zlepšení jejich životní úrovně, se nenaplnily,“ říká Yascha Mounk, který působí jako docent na Johns Hopkins University ve Washingtonu.

Dalším důvodem je podle něj rychlá demografická a kulturní změna. „V mnoha zemích jsou oslabeny skupiny, které byly dříve ve společnosti dominantní. Ve většině Evropy to byli bílí křesťanští muži. A ti se teď cítí ohroženi, protože roste role žen ve společnosti. Roste tolerance k homosexualitě. A často také díky migraci a demografické změně. A jejich role ve společnosti už není taková, jaká byla v minulosti.“

Druhým rozhovorem z aktuálního vydání pořadu Svět bez obalu je interview novinářky Hlasu Ameriky s jedním z klíčových rádců prezidenta Donalda Trumpa. Co si John Bolton, poradce pro národní bezpečnost, myslí například o Rusku a Íránu?

V jednom z předchozích dílů pořadu (zde) jsme odvysílali reportáž o drsných podmínkách v ruských nápravných zařízeních, kde jsou vězni svými dozorci často mučeni. Důkazů o mučení přibývá, o čemž svědčí čerstvě zveřejněné další případy týrání. Záběry v reportáži jsou drastické.

Mnoho mladých Íránců, kteří přijíždějí do Teheránu za prací, začalo bydlet ve svých autech. Kvůli ekonomické krizi, která zemi po zavedení amerických sankcí postihla, si nemohou dovolit jiné bydlení.

Podíváme se do arménského hlavního města Jerevanu, které má velký problém s odvozem odpadků. V letních měsících je to pro místní i návštěvníky ještě o to nepříjemnější.

Velkým cestovatelským hitem se v Rusku stalo sibiřské jezero, které má tyrkysovou barvu, jako kdyby se jednalo o moře v Karibiku. Je tu jeden problém. Barvu způsobují chemikálie.

A na závěr se podíváme na důkaz, že cvičit jógu se dá v jakémkoli věku. Předvede nám to devadesátiletá jogínka z Ukrajiny.

Svět bez obalu vysílá Televize Seznam v premiéře každý čtvrtek od 21:00.

Jak naladit Televizi Seznam? Praktický návod zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované