Hlavní obsah

Svět bez obalu: Tragédie na jaderné ponorce, strach v Čečensku a velbloudí otroci

Svět bez obalu z 18. 7. 2019.Video: Milan Šíma, RFE/RL, Seznam Zprávy

 

Reklama

Exkluzivní reportáže Rádia Svobodná Evropa. Novináři na místech, kam je těžké vůbec proniknout. Pořadem provází Milan Šíma.

Článek

Úvodní reportáž pořadu Svět bez obalu se věnuje požáru na ruské jaderné ponorce Lošarik. Podle pobočníka velitele ruského námořnictva Sergeje Pavlova mohl způsobit globální katastrofu. Pavlov to řekl na pohřbu čtrnácti námořníků, kteří v ponorce zemřeli. Požár vypukl 1. července, podle Ruska byl na palubě jaderný reaktor, který však nebyl požárem porušen.

Podle ruského analytika Pavla Felgenhauera je zvláštní, že k nehodě došlo v hloubce jen 200 metrů, protože ponorky jako Lošarik se obyčejně mohou potopit až do 6 kilometrů pod hladinu moře. To podle něj naznačuje, že se něco pokazilo během testovacího ponoru.

Český publicista Jan A. Novák připomněl, že podobných havárií jaderných ponorek bylo v Rusku v historii více a rozebral jejich příčiny i následky.

Vzpomínka na srebrenický masakr

V Bosně a Hercegovině si minulý čtvrtek připomněli 24. výročí masakru několika tisíc muslimských mužů a chlapců, které povraždily srbské jednotky ve Srebrenici.

Na hřbitově v obci Potočari uložili do země těla 33 lidí, které se za poslední rok podařilo nově identifikovat.

Čečenci ze strachu odsuzují příbuzné

Když jsou lidé v Čečensku odsouzeni za zločin, jejich příbuzní je pak za to většinou veřejně odsoudí, protože se bojí, že by mohli být také potrestáni.

Jde o reakci na politiku čečenského prezidenta Ramzana Kadyrova, podle které mohou být příbuzní odsouzených vyhoštěni ze země, nebo jim může být vypálen dům.

V Čečensku proto můžete vidět otce, který veřejně odsuzuje vlastního syna a děkuje za to, že byl zabit bezpečnostními složkami.

V Číně se obchoduje s pákistánskými manželkami

Rymša je pákistánská křesťanka, která se provdala prostřednictvím seznamovací agentury za čínského manžela.

Teď ale posílá domů vzkazy, ve kterých říká, že ji manžel bije a nutí k prostituci. Takových případů jsou ale v Číně stovky.

Velbloudí otroci v Afghánistánu

Reportáž z výrobny na sezamový olej v afghánském Herátu ukazuje, že hlavní hybnou silou zdejších dílen jsou velbloudi.

Zvířata s klapkami na očích často až deset hodin denně tlačí kamenný kruh, který drtí sezamová semínka a vyrábí tak olej.

Celý pořad Svět bez obalu můžete sledovat v premiéře na Televizi Seznam každý čtvrtek od 21:00.

Jak naladit Televizi Seznam? Praktický návod zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované