Hlavní obsah

Svět čelí nedostatku porodních asistentek. Důvodem je covid i nedocenění

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Podle nového průzkumu je na světě nedostatek asi 900 000 porodních asistentek. Odborníci tak volají po zvýšení finanční podpory daného odvětví i po investicích do vzdělávání nových pracovníků.

Článek

Pomáhají během těhotenství i s porodem a pro mnoho žen jsou důležitou součástí celého procesu, kdy na svět přichází jejich potomek. Přesto jich však globálně chybí přibližně jedna třetina, než kolik jich je doopravdy zapotřebí. Informuje o tom zpráva State of World’s Midwifery 2021, za níž stojí spolupráce Populačního fondu OSN, Světové zdravotnické organizace, Mezinárodní konfederace porodních asistentek a dalších partnerů.

Kdo je porodní asistentka?

Porodní asistentka je uznávána jako plně zodpovědný zdravotnický pracovník. Pracuje se ženami, kterým poskytuje potřebnou podporu, péči a rady během těhotenství, porodu a v době poporodní. Porod vede na svou vlastní zodpovědnost a poskytuje péči novorozencům a dětem v kojeneckém věku.

Tato péče podle webu českého Ministerstva zdravotnictví zahrnuje preventivní opatření, podporu normálního porodu či zjišťování komplikací u matky nebo dítěte. Asistentka navíc zprostředkovává přístup k lékařské péči nebo jiné vhodné pomoci a provádí nezbytná opatření při mimořádné naléhavé situaci.

Středeční zpráva se zabývala celkem 194 státy a podle jejích výsledků od roku 2014, kdy podobná studie proběhla naposledy, došlo v této oblasti jen k malému pokroku. Mohou za to zejména nedostatečné zdroje a nedostatek uznání, které se danému povolání dostává, organizace tak vyzývají například k větší finanční podpoře tohoto odvětví.

Za jeden z hlavních faktorů obrovského nedostatku považují autoři zprávy nerovnost mužů a žen. Nedostatečné investice do oboru porodní asistence totiž mají zdůrazňovat, jak jsou zanedbávány potřeby žen a dovednosti převážně ženských pracovních sil. Z odhadovaných necelých dvou milionů porodních asistentek ve světě tvoří přibližně 90 % právě ženy.

„Je načase, aby vlády uznaly důkazy o pozitivním dopadu péče porodních asistentek na podporu a záchranu života,“ nechala se slyšet Franka Cadéeová, prezidentka Mezinárodní konfederace porodních asistentek. Dostatečná podpora porodní asistence by podle odhadu analýzy mohla zachránit více než čtyři miliony životů ročně.

Situace je špatná zejména v Africe. V její subsaharské části v roce 2017 během těhotenství, či při porodu zemřelo asi 196 000 žen, Evropa v tom samém roce ohlásila 740 takových úmrtí. O tom, že by se až dvěma třetinám úmrtí dalo zabránit většími investicemi, už přitom informoval dříve jeden z nejznámějších odborných časopisů The Lancet.

Udržování současného tempa pokroku ve zmenšování nedostatku porodních asistentek by podle Anneky Knutssonové z Populačního fondu OSN znamenalo, že by se deficit v roce 2030 zmenšil na 750 000. Situace v Africe by se však nejspíš nezměnila a tento malý pokrok by bylo možné zaznamenat pouze v zemích se středními příjmy.

Momentální nedostatek ještě více prohloubila koronavirová pandemie, kdy bylo mnoho porodních asistentek nasazeno v jiné oblasti zdravotnických služeb. Ty, které se povolání stále věnovaly a věnují, pak v mnoha regionech nedostaly dostatečné množství ochranných pomůcek, a pracovaly tak navzdory ohrožení vlastního zdraví.

„Musíme se poučit z lekcí, které nás pandemie učí, realizací politik a děláním investic, které poskytnou lepší podporu a ochranu porodním asistentkám a dalším zdravotnickým pracovníkům,“ uvedl předseda Světové zdravotnické organizace Tedros Adhanom Ghebreyesus. Doporučení, které zpráva předkládá, by měla být projednána na Světovém zdravotnickém shromáždění koncem tohoto měsíce.

Reklama

Doporučované