Hlavní obsah

Svět dostal nové snímky Latífy. Dubajská princezna žije, více se ale neví

Foto: Profimedia.cz

Instagramový příspěvek Sioned Taylorové.

Reklama

Na Instagramu se objevily nové fotografie princezny Latífy. Tu podle tři měsíce staré reportáže britské BBC i jejích vlastních slov drželi jako rukojmí ve vile vlastního otce.

Článek

Snímky na sociální síti zveřejnila žena, kterou média identifikovala jako Sioned Taylorovou, bývalou členku královského námořnictva. Jde o celkem dvě fotografie, přičemž na první je možné kromě princezny vidět také kino v nákupním centru Mall of the Emirates a na druhé by mělo jít o restauraci v obchodním centru Dubai Mall. Vzhledem k inzerovanému filmu na první fotografii by mohlo jít o snímky pořízené v tomto měsíci.

Fotografie jsou jedním z mála případů, kdy byla pětatřicetiletá Latífa viděna na veřejnosti od událostí v roce 2018. Tehdy se princezna pokusila utéct z Dubaje za pomoci své přítelkyně Tiiny Jauhiainenové, pokus však skončil neúspěšně. Poslední zprávy o Latífě pak přišly v prosinci téhož roku a po princezně se poté slehla zem.

Investigativní pořad BBC Panorama následně v květnu roku 2021 zveřejnil video, jehož hlavní postavou je právě Latífa, jedna z dcer dubajského vládce Muhammada bin Rašída Maktúma. Podle záběrů, které vypluly na povrch, se princezna nacházela v „zabarikádované“ vile vlastního otce, kde ji drželi proti její vůli. „Je to vězení, všechna okna jsou zatemněná a nemůžu je otevřít. Dům hlídá pět policistů venku a dva uvnitř. Nemůžu ani jít ven na čerstvý vzduch,“ zaznělo v reportáži.

Obvinění Latífina rodina odmítá a události spojuje s údajnou bipolární poruchou, kterou má princezna trpět a kvůli které se o ni doma starají. Únorové dění však ve světě vyvolalo rozruch a Organizace spojených národů dokonce požádala Spojené arabské emiráty o důkaz toho, že je princezna stále naživu.

Otec princezny, šejk Maktúm, je jedním z nejbohatších vládců na světě, stojí v čele Dubaje a je také viceprezidentem Spojených arabských emirátů. Podle aktivistů za lidská práva však pod jeho vládou neexistuje tolerance vůči disentu a ženy bojují s diskriminací. Kromě zmiňované princezny se již o útěk pokusila také jeho další dcera Šamsa či nevlastní matka Latífy Hája Husajnová.

Ke zveřejněným fotografiím se dubajská mediální kancelář zatím nevyjádřila, ministerstvo zahraničí Spojených arabských emirátů jí však žádost o komentář předalo. Další informace neposkytla ani Taylorová, kterou se skrze Instagram pokusila kontaktovat například agentura Reuters.

Reklama

Doporučované