Hlavní obsah

Svět je na pokraji morálního selhání ohledně vakcín, tvrdí šéf WHO

Foto: Profimedia.cz

Šéf Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Ghebreyesus.

Reklama

Vyhlídky na spravedlivou distribuci vakcín proti koronaviru jsou vážně ohroženy. Uvedl to šéf Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Ghebreyesus, podle něhož je „svět na pokraji katastrofického morálního selhání“.

Článek

Etiopan Tedros Ghebreyesus v minulosti opakovaně kritizoval „očkovací nacionalismus“, tedy skutečnost, že bohaté země si zajistily téměř veškerou vakcínu, která je dosud k dispozici, zatímco chudší státy s očkováním ještě prakticky nezačaly. Tématu se věnoval i na dnešní tiskové konferenci v rámci zahájení výročního zasedání výkonné rady orgánu.

„Před 40 lety se objevil nový virus a vyvolal pandemii. Byly vyvinuty životy zachraňující léky, ale chudí lidé po celém světě se k nim nedostali dříve než za 10 let. Před 12 lety se objevil nový virus a vyvolal pandemii. Byly vyvinuty životy zachraňující vakcíny, ale v době, kdy se k nim dostali chudí lidé na světě, pandemie skončila,“ uvedl šéf WHO.

„Před rokem se objevil nový virus, který vyvolal pandemii. Byly vyvinuty život zachraňující vakcíny. Co se bude dít dál, je na nás. Máme příležitost porazit historii – napsat jiný příběh a vyhnout se chybám pandemií HIV a prasečí chřipky,“ uvedl Tedros.

„Rychlé a spravedlivé rozšíření vakcín je v době, kdy se objevily nakažlivější mutace koronaviru, důležitější než kdy jindy. Přestože vakcíny přinášejí některým naději, stávají se další cihlou ve zdi nerovnosti mezi majetnými a nemajetnými lidmi. V tom tkví současné skutečné nebezpečí,“ řekl Tedros.

WHO uvádí, že po dvou týdnech poklesu počtu případů jich bylo během minulého týdne celosvětově hlášeno zhruba pět milionů, což je pravděpodobně důsledek ochabnutí ochrany během svátků, ale možná i šíření nakažlivějších mutací koronaviru, které se objevily v Británii nebo Jihoafrické republice a šíří se napříč kontinenty.

Tedros také poukázal na fakt, že obrovské rozdíly v distribuci vakcín panují již nyní. „Nejméně ve 49 zemích s vyššími příjmy bylo doposud podáno více než 39 milionů dávek vakcíny. V jedné ze zemí s nejnižšími příjmy bylo podáno pouze 25 dávek. Ne 25 milionů, ne 25 tisíc, 25 dávek,“ uvedl.

„Musím být otevřený: svět je na pokraji katastrofického morálního selhání a cena tohoto selhání bude zaplacena životy a živobytím v nejchudších zemích světa. Přestože hovoří jazykem spravedlivého přístupu, některé země a firmy nadále upřednostňují bilaterální obchodování a obcházejí program COVAX,“ prohlásil Tedros s tím, že sobecký přístup nakonec pandemii stejně pouze prodlouží.

Mnoho zemí světa nemá na rozdíl od EU nebo USA své vlastní úřady na schvalování vakcín, a proto spoléhají na nouzové schválení WHO. WHO doufá v zahájení vakcinace v chudších zemích v únoru, a to prostřednictvím celosvětového vakcinačního programu COVAX, s nímž přišla ve spolupráci s nevládními organizacemi ve snaze řešit nerovnost při distribuci očkovacích látek.

„Vyzýváme tyto země, aby program COVAX prioritizovaly a aby své dávky vakcíny s programem COVAX sdílely, a to zejména poté, co naočkují zdravotnické pracovníky a starší část populace, aby ostatní země mohly učinit totéž,“ dodal šéf WHO.

To ve společném dopise adresovaném Evropské komisi na začátku ledna uvedlo i 13 ministrů zahraničí členských států EU včetně České republiky. Evropská unie by podle nich měla poskytnout vakcíny proti koronaviru sousedním balkánským zemím a podniknout kroky proti šíření viru SARS-CoV-2 na Ukrajině.

Svět v součtu registruje více než 95 milionů případů koronavirové nákazy, ukazují databáze Univerzity Johnse Hopkinse i listu The New York Times. Úmrtí spojených s nemocí covid-19 je globálně hlášeno na 2,03 milionu. Situaci kolem respiračního onemocnění covid-19 označila WHO za pandemii loni 11. března.

Reklama

Doporučované