Hlavní obsah
Online

Nejezděte do Lombardie a Benátska, varuje Čechy vláda

Foto: Profimedia.cz

Po rozšíření koronavirové nákazy v Itálii lidé ve velkém vykupují lékárny. Záběr z města Codogno.

aktualizováno •

Novým koronavirem se nakazilo přes 77 000 lidí a zemřelo 2 600. V pondělí se po dramatickém zvýšení počtu nových případů v Íránu, Itálii a Jižní Koreji začalo otevřeně mluvit o pandemii. Současný stav podle Světové zdravotnické organizace (WHO) za pandemii označit nelze, ale země by podle ní měly „dělat více“, aby na ni byly připraveny. V Itálii se v úterý objevil první případ onemocnění na jihu země.

Článek

Většina případů je stále v původním čínském epicentru, Covid-19 se už ale rozšířil do 30 zemí, kde způsobil 20 úmrtí a nakazil přes 1 200 lidí. V Číně za včerejšek zabil dalších 71 lidí.

Pandemie je označení pro stav, kdy se epidemie rozšíří na minimálně dvou kontinentech. To se podle WHO zatím nestalo. „Používat výraz pandemie neodpovídá faktům,“ řekl šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus na tiskové konferenci v Ženevě. „Musíme se nyní soustředit na to, abychom virus dostali pod kontrolu, a zároveň se připravovat na potenciální pandemii,“ dodal.

WHO už minulý měsíc vyhlásila naléhavou zdravotní situaci mezinárodního dosahu, což je její nejvyšší stupeň varování. Tehdy bylo mimo Čínu hlášeno méně než 100 případů nákazy a v Číně se potvrdilo prvních osm případů přenosu nového koronaviru z člověka na člověka.

  • Kvůli koronaviru se večer sejde vedení Bezpečnostní rady státu

    Kvůli novému koronaviru se v úterý večer sejde rozšířené předsednictvo Bezpečnostní rady státu (BRS). Premiér Andrej Babiš (ANO) ČTK sdělil, že radu svolal na 19:30. Podle úřadu vlády se rada schází především z preventivních důvodů. Nadále platí, že v České republice bylo dosud provedeno 86 testů na nemoc COVID-19 a všechny byly negativní, informuje ČTK.

  • V USA začaly testy léku na koronavirus, který vyvíjel i Čech

    V americkém státě Nebraska začaly klinické testy léku remdesivir, který by mohl pomoci lidem nakaženým novým typem koronaviru. S odkazem na vyjádření místních zdravotnických úřadů o tom informovala agentura AP. Lék před několika lety vyvinul tým vědců kalifornské firmy Gilead Sciences, v jehož čele stojí Čech Tomáš Cihlář, informuje ČTK.

  • Kuvajt hlásí už devět nakažených

    Kuvajtské ministerstvo zdravotnictví potvrdilo, že žena, která se nedávno vrátila z Íránu, byla pozitivně testována na koronavirus, informuje CNN. Celkový počet potvrzených případů v Kuvajtu tak stoupl na devět. Žena byla umístěna do karantény, zbývající pacienti jsou mimo ohrožení života, informuje ministerstvo.

  • Hotel v Innsbrucku: Nikdo nesmí dovnitř ani ven

    Rakousko umístilo hotel v Innsbrucku do karantény poté, co se italský recepční, který v hotelu pracoval, nakazil koronavirem a stal se jedním z prvních případů v zemi, informuje agentura AFP.

  • Alžírsko má první případ nakažení koronavirem, jde o Itala

    Alžírsko dnes zaznamenalo prvního nakaženého novým typem koronaviru na svém území. Je jím Ital, který do země přijel 17. února. S odkazem na místní státní televizi o tom dnes informovala agentura Reuters.

    Momentálně jde o jediného nakaženého v Africe. Čínský turista, který byl s koronavirem hospitalizován před necelými dvěma týdny v Egyptě, se podle místních úřadů vyléčil a testy u něj koronavirus již neukazují, informuje ČTK.

  • Nákaza koronavirem na jihozápadě Německa

    Testy prokázaly nákazu novým typem koronaviru u 25letého muže z Bádenska-Württemberska na jihozápadě Německa. Tento pacient, který se zřejmě nakazil během výletu do italského Milánu, má příznaky podobné chřipce a je v karanténě v nemocnici. Uvedly to místní úřady. Lidé, kteří s ním přišli do úzkého kontaktu, budou v domácí izolaci a pokud se u nich projeví příznaky nákazy, budou převezeni do nemocnice, píše ČTK.

  • Babiš: Nedoporučujeme cesty do Itálie

    Premiér Andrej Babiš společně s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem a ministrem vnitra Janem Hamáčkem a ministrem zahraničí Tomášem Petříčkem vystoupili na brífinku po jednání Bezpečnostní rady státu. „Nedoporučujeme občanům jezdit do Lombardie a Benátska. Kdo se odtamtud vrátí a bude cítit příznaky, ať zavolá lékaře,“ řekl předseda vlády. „Samozřejmě, je potřeba, aby naši občané zvážili vůbec, jestli chtějí za této situace cestovat do zahraničí,“ dodal. „Nechal jsem prověřit připravenost a vybavenost Hasičského záchranného sboru a Policie ČR, jsou připraveni,“ uvedl Hamáček.

  • Rumunsko popřelo zprávy o prvním případu koronaviru v zemi

    Rumunské úřady popřely, že by se v zemi objevil první potvrzený případ koronaviru. „Nemáme žádné případy s pozitivními testy na koronavirus v Rumunsku. Až dosud tu máme pouze negativní výsledky testů,“ řekl agentuře Reuters náměstek ministra zdravotnictví Andrei Baciu.

  • Počet obětí v Itálii vzrostl na jedenáct

    Na severu Itálie zemřeli další čtyři lidé nakažení novým koronavirem, počet obětí epidemie tak v zemi stoupl na 11. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na úřady regionu Benátsko a vyjádření šéfa italské civilní obrany. Ve městě Treviso zahynula 76letá žena, u níž se potvrdilo onemocnění Covid-19 způsobované novým typem koronaviru, píše ČTK.

  • Francie hlásí další dva případy nákazy

    U dalších dvou osob ve Francii bylo zjištěno nakažení novým typem koronaviru, informují francouzské úřady. „Dnes přibyly dva nové případy. Jde o mladou čínskou ženu, která se z Číny vrátila 7. února, hospitalizovala jí nemocnice v Paříži. V druhém případě jde o muže, který se nedávno vrátil z italské Lombardie, ten je v nemocnici v Auvergne-Rhône-Alpes,“ cituje CNN ředitele zdravotnické sekce ministerstva sociálních věcí a zdravotnictví Jérôma Salomona.

  • Jihočeští hygienici nařídili karanténu kvůli koronaviru u 20 lidí

    Jihočeští hygienici nařídili za tento měsíc preventivní domácí karanténu pro dvě desítky lidí, kteří se vrátili z oblastí, v nichž se objevila nákaza koronavirem. Jsou mezi nimi i turisté, kteří přijeli z Itálie. U nikoho na jihu Čech se neobjevilo podezření na nemoc Covid-19. Lidé v karanténě by neměli opouštět své domovy. ČTK to řekli zástupci českobudějovické hygienické stanice. Domácí karanténa trvá dva týdny. Jihočeští hygienici zdůraznili, že číselný údaj preventivních karantén je za celý únor.

  • Itálie hlásí už deset obětí, přibylo i nakažených

    V Itálii zemřeli další tři lidé nakažení novým koronavirem, počet obětí v zemi tak stoupl na 10. Informoval o tom deník Corriere della Sera s odvoláním na šéfa civilní obrany. Ten také oznámil, že nakažených koronavirem šířícím se od prosince do světa z Číny je v Itálii už 322, většina z nich na severu země, informuje ČTK.

  • Z Íránu dorazilo 11 Čechů, u šesti už testy vyloučily koronavirus

    Testům na nový typ koronaviru způsobujícího nemoc Covid-19 se dnes podrobilo 11 českých studentů vysokých škol, kteří přiletěli z Íránu. U šesti z nich už testy nákazu vyloučily, dalších pět na výsledky ještě čeká, oznámil na Twitteru ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

  • Rumunsko má první případ koronaviru, patrně z Itálie

    Rumunsko potvrdilo první případ nákazy koronavirem v zemi. Nakažený pacient se před třemi týdny vrátil z Itálie, uvedla dnes agentura Reuters s odvoláním na místní televizi Realitatea Plus. Ta o případu informovala s odvoláním na bukurešťskou nemocnici pro infekční nemoci, kde je dotyčná osoba v karanténě.

    Server Romania Insider doplnil, že v pondělí bylo v karanténě celkem 17 lidí, kteří do Rumunska přicestovali z oblastí zasažených koronavirem: šest jich bylo z lodi Diamond Princess, zbývající z Itálie. V Itálii žije okolo 1,3 milionu Rumunů, informuje ČTK.

  • Ropa dál zlevňuje, přetrvávají obavy z koronaviru

    Ceny ropy dnes opět klesají, na trhu stále přetrvávají obavy z dopadů epidemie nového typu koronaviru na poptávku. Navíc ale narůstají pochybnosti o tom, zda Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a její spojenci přikročí k výraznějšímu snížení těžby.

  • Na školy v severní Itálii mělo nyní zamířit 50 Čechů

    Zhruba 50 středoškoláků a studentů či zaměstnanců vysokých škol má se stipendijním programem Erasmus naplánovaný jarní semestr v Lombardii či Benátsku, kde se v posledních dnech začala rychle šířit nákaza koronavirem. Někteří z nich již do Itálie vycestovali. Pokud zatím ne, měli by svou cestu zrušit či odložit. Na dotaz ČTK to dnes uvedla mluvčí Domu zahraniční spolupráce (DZS) Lucie Durcová.

    Pražské vysoké školy jsou se studenty v kontaktu a informují je o možnostech předčasného ukončení pobytu. Po návratu do ČR by měli zůstat dva týdny v domácí karanténě.

  • Prvním nakaženým ve Švýcarsku je 70letý muž z Ticina

    Švýcarsko v úterý ohlásilo první případ nákazy novým typem koronaviru. Podle šéfa tamního Spolkového úřadu pro zdraví Pascala Struplera je nemocným 70letý muž z nejjižnějšího švýcarského kantonu Ticino. Nakazil se zřejmě 15. února v italském Milánu. Právě Itálie je z evropských zemí koronavirem nyní nejvíce zasažená, píše ČTK.

    Zda se nakazili i příbuzní tohoto muže, nedokázal nyní Strupler říct, jsou ale v karanténě. „Roste pravděpodobnost, že ve Švýcarsku budou další případy,“ upozornil na tiskové konferenci.

  • Několik pasažérů tureckého evakuačního letu bude testováno na koronavirus

    Turecký ministr zdravotnictví Fahrettin Koca oznámil, že na palubě evakuačního letu z Íránu do Ankary jsou osoby, které budou úřady testovat na nákazu koronavirem. „Ze 140 lidí, 132 cestujících a 8 členů posádky, 4 pacienti měli kašel a 2 pacienti měli bolesti v krku. Nemají však horečku a jsou v dobrém stavu. Všechny vzorky jsou nyní zpracovávány, výsledky budeme vědět v následujících hodinách,“ cituje ministra CNN.

  • Oba nakažení v Rakousku jsou Italové

    Oba potvrzené případy nákazy novým koronavirem v Tyrolsku jsou italští občané, píše CNN. Mělo by jít o muže a ženu ve věku 24 let původem z italské Lombardie. Pár je v nemocnici v Innsbrucku, jejich stav není vážný.

  • Z Íránu přicestovalo celkem jedenáct českých občanů

    Informaci uvedl v Odpoledních zprávách Televize Seznam arabista Petr Pelikán, který je jedním z cestujících z Íránu. „Náš příjezd byl takovou směsí teatrálně hysterických okázalých opatření a nefunkčnosti,“ popisuje Pelikán. Více ve videu.

    „Náš příjezd byl takovou směsí teatrálně hysterických okázalých opatření a nefunkčnosti,“ popisuje Pelikán přistání v České republice. Video: Seznam Zprávy

Hlavní zprávy