Hlavní obsah

Svět kondoluje: McCain byl člověk, který inspiroval Ameriku, píší osobnosti

Kondolence k úmrtí někdejšího vojenského pilota Johna McCaina přišly od řady světových osobností.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters

 

Reklama

Nejen politici vyjadřují na sociálních sítích lítost nad úmrtím republikánského senátora Johna McCaina.

Článek

Ihned po oznámení McCainova úmrtí zaplavila sociální sítě vlna kondolencí, jejichž autory však nejsou jenom přední světoví politici.

Republikánský senátor John McCain, který dvakrát kandidoval na post prezidenta Spojených států, byl v politických kruzích všeobecně respektovanou osobností - a to i u politických rivalů, s nimiž se názorově rozcházel.

Soustrast s úmrtím statečného válečného veterána Johna McCaina, který zemřel na rakovinu mozku, vyjádřili američtí prezidenti Donald Trump, George W. Bush a Barack Obama.

Ten na Facebooku napsal, že s McCainem navzdory názorovým rozdílům „sdílel oddanost k něčemu vyššímu, něčemu, za co Američané a imigranti po generace bojovali, pochodovali a obětovali se. Málo z nás si prošlo zkouškou, jako kdysi podstoupil John, a málo z nás muselo prokázat takovou odvahu.”

Kondolence rodině poslali i bývalý viceprezident Joe Biden nebo Sarah Palinová, která ve volbách v roce 2008 kandidovala na viceprezidentku.

„Přišli jsme o americký originál, který skrze tvrdou práci inspiroval ostatní k tomu, aby byli lepšími lidmi,” uvedla.

K McCainovu úmrtí se vyslovili i čeští politici.

Například předseda ODS Petr Fiala uvedl, že zesnulý americký senátor byl „bojovníkem za svobodu a mužem čestných zásad”.

V úvodním videu toho textu najdete přehled mnoha kondolenčních vyjádření světových osobností. Jsou mezi nimi kanadský premiér Justin Trudeau, saúdskoarabský princ Chalid bin Salmán nebo bývalý prezident Estonska Thomas Hendrik Ilves.

Reklama

Související témata:

Doporučované