Hlavní obsah

Svět obletěl snímek dětského utrpení. Fotoreportér Šibík říká, proč měl vzniknout

Co si o snímcích trpících dětí myslí fotoreportér Jan Šibík?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Dnešní doba potřebuje symboly, mediální zkratku. Dobrá fotka dokáže upozornit na vážný problém lépe než zpráva OSN. O síle reportážní fotografie promluvil v Televizi Seznam reportážní fotograf Jan Šibík.

Článek

Obrázek vyhublé jemenské holčičky, který otiskl deník The New York Times, obletěl celý svět.

Tyler Hicks vyfotil sedmiletou Amalu Husajnovou v uprchlickém táboře na severu Jemenu a holčička jen několik dní poté zemřela na následky dlouhodobého nedostatku jídla.

Na sociálních sítích se vášnivě diskutovalo nejen o tom, kam svět nechal situaci v Jemenu dojít, ale také se probírala otázka: Mají se takové věci zobrazovat?

Video: Svět sociálních sítí diskutuje o příběhu jemenské holčičky

Svět sociálních sítí diskutuje o příběhu jemenské holčičky.Video: Šimon Trantina

Ve studiu Televize Seznam na toto téma hovořil český fotoreportér Jan Šibík. Dostal i otázku: Kde je pro vás hranice, kdy už byste nefotil?

„Ta otázka je špatně položená. Já si myslím, že fotografovat by se mělo všechno, důležité je, jak se to fotografuje,“ odpověděl. „Ta fotografie zapůsobila na lidi. Dívenka měla krásné rysy a do toho ta neuvěřitelná vyhublost a smrt. A to právě na lidi zapůsobilo,“ uvedl Šibík.

Dobrá fotografie může podle českého fotoreportéra upozornit na závažný problém.

Válka v Jemenu trvá už více než dva roky a hladomor tam sužuje 14 milionů lidí. OSN pravidelně upozorňuje na riziko hladomoru, přesto se pozornost médií upíná mnohem více na jiné krizové oblasti, jako je Afghánistán nebo Irák.

Dnešní svět potřebuje symboly, říká Šibík. Bez patřičné zkratky není možné veřejnost zaujmout, společnost je navíc čím dál otupělejší. Dobrá fotografie proto musí šokovat nebo spojit hrůzu s krásou, jako to dokázal právě Tyler Hicks.

Jan Šibík řekl, že se do situací, kde fotil utrpení a kde někomu bezprostředně hrozila smrt, dostal mnohokrát. Dostává se do nich každý fotograf, který fotí v místech válečných konfliktů, uprchlických táborů nebo přírodních katastrof.

Jemen sužuje občanská válka, v níž proti sobě bojují šíitští povstalci Húsíové, podporovaní Íránem, a vládní vojska mezinárodně uznávaného prezidenta Abdara Rabbúa Mansúra Hádího, jemuž od roku 2015 pomáhá koalice v čele se sunnitskou Saúdskou Arábií podporovaná Západem.

Konflikt si podle pozorovatelů vyžádal nejméně 50 000 životů, miliony lidí navíc trpí kvůli rozsáhlému hladomoru.

Reklama

Související témata:

Doporučované