Hlavní obsah

Svět se bojí krize, pro řidiče to má příjemný dopad. Benzin a nafta zlevňují

Svět se bojí krize, pro řidiče to má příjemný dopad. Benzin a nafta zlevňují.Video: Jan Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Pokles cen pohonných hmot v uplynulém týdnu zrychlil. Benzin Natural 95 zlevnil o deset haléřů na průměrných 32,76 Kč/l. Nafta se prodává v průměru za 31,86 Kč/l, což je o 12 haléřů méně než minulou středu.

Článek

Ceny u čerpacích stanic klesají zhruba od přelomu května a června, momentálně jsou na nejnižší úrovni od druhé poloviny dubna. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje.

Stojí za tím především pokles cen ropy, která na burzách padá v obavách, že světová ekonomika spadne do recese.

„Americké akciové trhy se ve středu propadly nejvýrazněji za celý letošní rok, s akciemi ale padá také cena ropy. To je dobrá zpráva pro české řidiče, protože jim to zlevní pohonné hmoty. Zlevňování už ostatně začalo. Pohonné hmoty budou zlevňovat i nadále, a to ještě výrazněji než v uplynulých sedmi dnech. V příštím týdnu zlevní o patnáct až dvacet haléřů na litr. Ropa totiž zůstane i nadále pod výprodejním tlakem,“ napsal ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda.

Za benzin zaplatí řidiči nejvíce v Olomouckém kraji, kde je litr průměrně za 33,15 Kč. Přes 33 korun se průměrná cena Naturalu dostala ještě na Vysočině a v Praze. V hlavním městě je nejdražší nafta, platí se za ni v průměru 32,38 Kč/l.

Naopak nejlevnější pohonné hmoty nabízí čerpací stanice v Jihočeském kraji. Benzin tam řidiči tankují průměrně za 32,26 Kč/l, diesel pak za 31,28 Kč/l.

Reklama

Doporučované