Hlavní obsah

Svět slaví Mezinárodní den svobody tisku, v Česku se situace zhoršuje

Dnes je Mezinárodní den svobody tisku.Video: Tereza Brhelová, Shutterstock.com

 

Reklama

Třetího května se slaví Mezinárodní den svobody tisku. Podle průzkumu Reportérů bez hranic je Česko na 40. místě svobody tisku ze 180 zemí. Většinu médií u nás vlastní soukromí majitelé.

Článek

Svátek svobody tisku každoročně vzbuzuje velkou pozornost, převážně na sociálních sítích. Často se k němu vyjadřují významní politici a novináři. V roce 2015 si tehdejší prezident USA Barack Obama do Bílého domu pozval mezinárodní novináře, kteří byli za svoji práci trestáni.

„Novináři nám všem, občanům, dávají šanci znát pravdu o našich zemích, o nás a našich vládách. To nás činí lepšími. To nás posiluje. Dává hlas těm, co nejsou slyšet, odhaluje nespravedlnost a drží vůdce, jako jsem já, zodpovědné za své činy,“ řekl tehdy Obama ve svém projevu k příležitosti mezinárodního svátku.

Český prezident Miloš Zeman má na novináře dlouhodobě odlišný názor. Ten vyjádřil i ve svém projevu při zvolení do druhého funkčního období na začátku roku 2018. „Přesvědčil jsem se, že nejen novináři, ale i někteří politici mají inteligenci, která je podstatně nižší než inteligence občanů,“ komentoval.

V letošní zprávě Reportérů bez hranic, kteří každoročně sestavují index svobody tisku, mimo jiné stojí, že nepřátelské chování politických vůdců vůči médiím vedlo ke stále častějším násilným činům.

Uvádějí i to, že se nenávist vůči novinářům přeměňuje v násilí a přispívá k rostoucímu strachu. Podle nich se jen ve 24 procentech sledovaných zemí dá situace označit za dobrou nebo docela dobrou. Na prvních příčkách svobody tisku jsou země Skandinávie, na opačném konci žebříčku se nacházejí státy známé svým autoritářským režimem. Česká republika za minulý rok spadla z 34. na 40. místo. Ještě v roce 2015 jsme se ale mohli pyšnit třináctou příčkou.

V zemích jako Norsko, Švédsko a Finsko, které Reportéři bez hranic označili za nejsvobodnější v oblasti médií, jsou média veřejnoprávní, soukromá i státní. Ve Švédsku funguje mediální dům skupiny Bonnier AB, pod který spadá 175 firem zaměřených převážně na tvorbu mediálního obsahu. Skupina zasahuje i do ostatních skandinávských zemí. V Norsku spadá největší televizní vydavatelství NRK pod státní správu a i ve Finsku jsou některé firmy produkující mediální obsah státní. Nejznámější finská televizní stanice Yle je ale veřejnoprávní.

V Česku se média dělí na veřejnoprávní a soukromá. Soukromá média vlastní podnikatelé a mediální magnáti. Jejich krátký přehled jsme připravili ve videu, na které se můžete podívat.

Vlastníci českých médií.Video: Tereza Brhelová, Veronika Šiklová, Seznam Zprávy

Mezinárodní den svobody tisku má připomenout hlavně svobodu slova a nezávislost médií. Slaví se od roku 1993, kdy ho Valné shromáždění OSN ustanovilo na třetího května. Na tento den byla dva roky před tím podepsána Windhoekská deklarace pro nezávislá, svobodná a pluralistická média v Africe a ve světě.

Reklama

Doporučované