Hlavní obsah

Svět slaví příchod nového roku ve znamení prasete, který má přinést úspěch a bohatství

Číňané vítají nový rok.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Začal lunární Nový rok, který Číňané považují za jeden z nejvýznamnějších tradičních svátků.

Článek

Obyvatelé Číny, ale i lidé po celém světě, v úterý slaví lunární Nový rok, označovaný také jako Svátky jara. Letošní rok má být ve znamení prasete, které symbolizuje bohatství a úspěch.

Čínský Nový rok je jedním z nejvýznamnějších tradičních svátků. Mnoho Číňanů míří do svých domovů, aby strávili čas s rodinou, jiní nový rok přivítali modlitbou v chrámech. V pekingských ulicích jsou k dostání speciality z různých částí Číny, včetně napařovaných knedlíčků, párků nebo teplého hruškového džusu.

Miliony Číňanů přivítaly nový rok sledováním čtyřhodinového televizního pořadu z produkce státní mediální společnosti China Media Group. Galavečer se vysílá od roku 1983 a stal se národní tradicí. Letos program zahrnoval pěvecká, taneční a akrobatická čísla, krátké scénky či kouzelnické představení. Vyvrcholením večera bylo kung-fu vystoupení, do kterého se zapojily tisíce umělců.

Lunární Nový rok se však neslavil jen v Číně, ale také například v Austrálii, Spojených arabských emirátech nebo na slavném náměstí Times Square v New Yorku. Londýnské vyhlídkové kolo bylo nasvíceno do červena a do zlata.

Reklama

Související témata:

Doporučované