Hlavní obsah

Svět staví ve Francii unikátní reaktor. Bude stát 540 miliard

 

Reklama

Termonukleární reaktor ITER je po vesmírné stanici ISS nejdražším mezinárodním vědeckým projektem.

Článek

Stavba termonukleárního reaktoru ITER ve Francii už naplno začala, a přestože od chvíle zahájení projektu se rozpočet téměř čtyřikrát zvýšil na celkem 20 miliard euro (kolem 540 miliard korun), jeho tvůrci připouštějí, že budou nejspíš na dokončení jednoho z nejambicióznějších projektů v historii lidstva ještě pár miliard potřebovat.

Na financování projektu, který je po mezinárodní vesmírné stanici nejdražším vědeckým projektem, se podílí Evropská unie (včetně České republiky), USA, Čína, Indie, Japonsko, Rusko a Jižní Korea. Stavba reaktoru započala v roce 2006 ve francouzském Cadarache, asi 100 km severně od Marseille.

Projekt na stavbu tokamaku ITER začal před deseti lety s rozpočtem 5 miliard eur a s plánem na zahájení prvního testování do roku 2020. Letos v květnu sdělil nový ředitel ITERu, Bernard Bigot, francouzským médiím, že se projekt opozdí o více než deset let a bude stát celkem 20 miliard euro. První test s extrémně zahřátou plazmou podle jeho odhadů proběhne do roku 2025 a první termonukleární fúze by neměla proběhnout dříve než v roce 2035.

Model termojaderného reaktoru ITER.

Co je tokamak

Tokamak je zařízení, které funguje jako magnetická nádoba pro uchování vysokoteplotního plazmatu. Namísto štěpení atomů v něm dochází díky zahřívání proudem plazmatu ke slučování deuteria a tritia (těžký a supertěžký izotop vodíku). K zažehnutí reakce je potřeba dosažení teploty 100 až 200 miliónů °C. Při této reakci vzniká helium a proud neutronů, který pohání reaktor. V současnosti je považován za nejdostupnější způsob k dosažení jaderné fúze.

Oproti stávajícím jaderným reaktorům, které generují energii štěpením těžkých atomů, je princip získávání energie v reaktoru ITER založený na slučování lehkých jader s minimální produkcí odpadu. Jde o reakci, která se vyskytuje ve vesmíru a je podobná nukleární fúzi, která probíhá uvnitř Slunce.

Výsledky prvních testů by měly vést k porozumění problematice termonukleární fúze a zjistit možnosti komerčního využití. Podle Bigotových odhadů by mohl reaktor vyprodukovat až desetkrát více energie, než je potřeba pro jeho zažehnutí. Podle kritiků je stále nejasné, zda bude technologie skutečně fungovat a zda bude provoz tokamaku dostatečně rentabilní.

Reklama

Související témata:

Doporučované