Hlavní obsah

Svět zbrojí. Výdaje na vojenskou techniku poprvé po pěti letech vzrostly

Celosvětový prodej vojenské techniky vzrostlVideo: AP

 

Reklama

Země nakupují nové zbraně a techniku hlavně kvůli provokacím KLDR.

Článek

Celosvětový prodej zbraní v roce 2016 se poprvé za pět let zvýšil. Prodeje 100 největších firem s armádní technikou a zbraněmi se zvýšily o 374,8 miliard dolarů, v přepočtu tedy přes tři biliony korun. Zprávu přinesla televize CNN. Důvod zbrojení je nasnadě - americká televize zmiňuje především stále eskalující napětí mezi Západem a Severní Koreou.

„Růst prodeje zbraní byl očekávaný. Způsobilo ho hlavně zavádění nových národních programů týkajících se velkých zbraní. Také pokračující vojenské operace v několika zemích a přetrvávající regionální napětí. To vše vede ke zvýšené poptávce,” uvedl pro CNN Stockholmský mezinárodní institut pro výzkum míru.

Americké firmy s vojenskou technikou vydělaly oproti předchozímu roku více než 217 miliard dolarů, tedy téměř 5 bilionů korun. Velký zájem je například o bojové letouny F-35 a vrtulníky Sikorsky. Prodej vojenské techniky v USA pravděpodobně ještě více poroste, prezident Donald Trump chce zvýšit rozpočet Pentagonu.

Oproti tomu ruský trh zaznamenal pomalejší růst. Podle expertů ze Stockholmského mezinárodního institutu pro výzkum míru jsou problémem země hlavně finance. Rusko velmi zasáhl pokles ceny ropy.

Na pomyslném vrcholu žebříčku je Jižní Korea. Co se vojenské techniky a zbraní týče, prodej zde vzrostl o 20 procent.

Reklama

Související témata:

Doporučované