Hlavní obsah

Světec programátor? Italský teenager má prohlášení na dosah

Foto: Profimedia.cz

Záběr ze sobotní ceremonie.

Reklama

Italský teenager využíval internet trochu jinak než jeho vrstevníci – šířil skrze něj svou víru. Carlo Acutis je nyní o krok blíže k tomu, aby byl prohlášen za svatého, informuje agentura AP.

Článek

Carlo Acutis zemřel v roce 2006 na leukémii. V té době mu bylo teprve patnáct let, ale už si vysloužil přezdívku svatého patrona internetu. Tehdejší náplní jeho života bylo provozování webových stránek katolických organizací, věnování se charitativní činnosti a údajně měl zaznamenat i několik zázraků.

Během sobotního dne proběhla v italském městě Assisi ceremonie beatifikace neboli prohlášení za blahoslaveného, v jejíž hlavní roli byl právě Acutis. V kanonizačním procesu se tak zesnulý chlapec posunul na další stupeň.

Kanonizační proces

Kanonizace neboli svatořečení je křesťanský proces prohlášení člověka za svatého. V katolické církvi probíhá předepsaným procesem, kdy je kandidát prohlášen postupně za Služebníka Božího, Ctihodného, Blahoslaveného a nakonec za svatého.

Na tuto cestu se Acutis „vydal“ poté, co papež František potvrdil zázrak, který byl Italovi připisován. Má se za to, že uzdravil brazilského sedmiletého chlapce ze vzácného onemocnění slinivky břišní. K události mělo dojít poté, co se hoch dostal do kontaktu s Acutisovou relikvií – kusem trička.

Carlo Acutis je nejmladším člověkem, který byl blahořečen v 21. století. Podobný osud již dříve potkal i dva portugalské sourozence žijící na začátku 20. století. Dvojici prohlásili za svatou v roce 2017. Aby také Acutis dosáhl tohoto cíle, je potřeba dalšího ověřeného zázraku, ačkoliv papež František již dříve na této podmínce netrval.

Ještě na základní škole se Acutis naučil kódovat pomocí vysokoškolské učebnice informatiky a později se věnoval úpravě videí nebo vytváření animací. Mnoho osobností církve ale zdůrazňuje, že chlapcův přístup k internetu byl jedinečný a odlišný od jiných v jeho věku, píše web BBC News.

„Carlo používal internet ve službě evangelia, aby oslovil co nejvíce lidí,“ cituje agentura AP slova kardinála Agostina Valliniho během jednoho z jeho kázání. Ten se také nechal slyšet, že Acutis viděl internet „jako místo, které může používat se zodpovědností, a aniž by byl zotročen.“

Acutis byl pohřben v Assisi, a to na vlastní žádost. Ještě za života se totiž stal obdivovatelem svatého Františka z Assisi pro jeho oddanost chudým. Oděné v teplákách a teniskách bylo jeho tělo vystaveno v tamní svatyni a jeho srdce bude později uloženo v relikviáři v bazilice svatého Františka.

„Než nás opustil, řekla jsem mu: Pokud v nebi budou naši čtyřnozí přátelé, hledej Billyho, mého psa z dětství. Neznal ho,“ informuje AP o slovech chlapcovy matky. Té pak jednoho dne měla zavolat teta, aby jí pověděla o svém snu, ve kterém Acutis držel právě již zmíněného Billyho. Příbuzná o slovech, které matka synovi řekla, prý nevěděla.

Podle Acutisovy matky jí syn dal takto najevo svou přítomnost již několikrát, za svatého ho pak měla již během jeho života, když svými modlitbami údajně uzdravil ženu z rakoviny.

Reklama

Související témata:

Doporučované