Hlavní obsah

„Antivirovou kartičku“ nosil i Putinův mluvčí a další. Může být nebezpečná

Foto: Profimedia.cz

Snímek „antivirové“ kartičky, se kterou byl vyfocen mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Reklama

Zatímco se vědci celého světa snaží najít účinný způsob, jak lze léčit či předejít koronaviru, mezi lidmi se šíří hned několik „zázračných“ vychytávek, které takový účinek slibují. Ty jsou ale lékařsky nepodložené a mohou škodit.

Článek

Hned několik významných osobností bylo viděno s poměrně nenápadným badgem, tj. kartičkou, připnutou na oblečení. Není to ovšem obyčejný průkaz, jde o takzvaný „ochranný badge“. Ten by měl podle popisu zabránit člověku, aby se nakazil jakýmkoliv virem či bakterií, tedy i koronavirem.

Dané kartičky je možné najít pod názvy jako „virus blockers“ nebo „virus stoppers“. Prodávají se v mnoha zemích po celém světě, nejčastěji jsou dováženy z Japonska a Hongkongu. Za jejich účinkem má stát vypouštění chlordioxidu do vzduchu. Tento typ bělícího prostředku pak údajně očišťuje vzduch v okolí člověka a tím jedince chrání.

Jednou z osobností, která se s tímto produktem nechala vidět na veřejnosti, je nigerijský senátor Dino Melaye. K němu se připojili i další významní Nigerijci jako Seyi Makinde nebo Osagie Ize-Iyamu. S kartičkami na oblečení pak dokonce zveřejnili i fotografie na své sociální sítě.

Mohlo by se zdát, že „ochranné badge“ zaplavily převážně Afriku. Viděn s jedním z nich byl totiž také prezident Jižního Súdánu Salva Kiir a jeho úředníci nebo pracovníci aerolinky Mahogany Air v Zambii. Svou cestu si ovšem produkt našel i do Ruska, tam byl viděn u Dmitrije Peskova, mluvčího prezidenta Vladimira Putina, a dalších politiků.

Fungují „ochranné badge“?

„Tyhle badge nefungují, je to podvod. Lidé, kteří vytvářejí a prodávají tyhle produkty, jen využívají zoufalosti a strachu jiných z covidu-19,“ sdělil pro BBC News Mark Ajak, výzkumník infekčních nemocí.

Jeden z ruských politiků uvedl, že neví, zda kartička funguje, nebo ne, nosí ji prý jen pro jistotu. Podle Ajaka ale může představovat i určité nebezpečí. Kromě toho, že neochrání před koronavirem, mohou látky v ní u člověka vyvolat třeba alergickou reakci, a způsobit tak skutečné škody.

Slova odborníků navíc podpořil i pozitivní test na koronavirus v případě Peskova nebo politiků z Jižního Súdánu. Mluvčí súdánské vlády uvedl, že kartičky již politici nenosí, jelikož nebyly schváleny Světovou zdravotnickou organizací.

Opačným příkladem je ale reakce ze strany výkonného ředitele již zmiňované společnosti Mahogany Air. Ten sdělil, že funkčnosti kartiček věří. O několik dní později ovšem ze sociálních sítí zmizely příspěvky, ve kterých aerolinka o produktu u svých zaměstnanců informovala.

Reklama

Doporučované