Hlavní obsah

Světlík ustál krizi svého impéria. Zachoval si ve Vítkovicích solidní pozici a odrazil útok nepřítele

Analýza: Vítkovické vzestupy a pády.Video: Tomáš Dušek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Jedna z největších tuzemských průmyslových skupin, Vítkovice Machinery Group ostravského byznysmena Jana Světlíka, se v posledních dvou letech rozpadla majiteli pod rukama. Světlík ale ze tříleté krize nakonec vůbec nevyšel zle.

Článek

Skupinou Vítkovice Machinery otřásla v minulých dvou letech vlna bankrotů klíčových dcer. Do Světlíkova impéria vstoupili další dva investoři: Martin Ulčák a Jaroslav Strnad. Ti dnes kontrolují vítkovické jádro – strojírenskou firmu Vítkovice Heavy Machinery. Patří jim i několik menších vítkovických společností.

Jan Světlík jim ale ve Vítkovicích pořád zdatně sekunduje.

Změna kapitána i strategie

Vítkovice Heavy Machinery ukončily insolvenční řízení v srpnu tohoto roku. Podle generálního ředitele Daniela Kurucze je firma stabilizovaná a míří k rozvoji. To symbolizuje i nové logo, představené na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně.

„Máme zpracovanou strategii do roku 2024. Hovoří o třech základních směrech rozvoje. Hlavní je soustředit se na energetiku, tedy dodávky pro větrné i vodní elektrárny. Dále je to oblast dopravy a olejářského průmyslu. Myslím, že z krize jsme definitivně venku,“ řekl Seznamu Kurucz.

Vítkovické skupině zlomila vaz Světlíkova sázka na dodávky velkých investičních celků na klíč. Chtěl jako hlavní dodavatel budovat elektrárny, továrny a další stavby za miliardy korun. Svou prestižní zakázku, tureckou elektrárnu Adularya, ale Vítkovice nezvládly.

V Turecku vybudovaly elektrárnu, která neumí spalovat uhlí z přilehlého dolu. Její úprava by přišla na další miliardy korun, zatím se ale nenašel zájemce, který by se do toho pustil. Projekt financovala Česká exportní banka, jíž z něj zůstala 12miliardová nesplacená pohledávka.

O podobné projekty, mimořádně náročné na finance, přípravu a koordinaci subdodavatelů, se Vítkovice podle Kurucze už pokoušet nebudou.

Daniel Kurucz, bývalý šéf Českých drah a vítkovický krizový manažer pro období insolvenčního procesu, je momentálně na odchodu. Údajně má skončit počátkem listopadu. Kurucz sám to nepotvrdil, odchod ale nevylučuje: „Hledám nástupce, odejít mohu až ve chvíli, kdy bude nový generální ředitel vybrán,“ řekl.

Dílčí vítězství Jana Světlíka

Jan Světlík sice během posledních dvou let přišel o část impéria, dokázal ale odrazit největší hrozbu: zabránil, aby se mu do skupiny nepřátelsky vlámal dlouholetý rival. Tím je třetí nejbohatší Čech Karel Komárek, mocný vládce skupiny KKCG.

Právě Komárek rozjel před třemi lety útok na oslabené a finančně vyčerpané Vítkovice, když zdánlivě nezávislá firma Wetag v jeho režii začala na vítkovické firmy podávat insolvenční návrhy. Komárek se ve vleklé bitvě stal hlavním poraženým, zatímco Světlík svou životní hru ustál. Sice se značnými ztrátami, ale s šancí se s novými hráči ve svém impériu domluvit.

Po sérii bankrotů a odprodejů zůstal Světlíkovi majoritní podíl v holdingové společnosti Vítkovice a. s., která jeho impérium zastřešovala.

Přišel o hlavní klenoty, které holdingu patřily, ale velkou část aktiv uhájil. Zůstal mu dokonce i 14procentní podíl ve vítkovickém jádru Vítkovice Heavy Machinery, ocelářsko-strojírenské firmě s necelou tisícovkou zaměstnanců.

Když se totiž tato klíčová firma octla loni v březnu v úpadku, podařilo se Světlíkovi a jeho spojencům u soudu i u věřitelů prosadit řešení úpadku reorganizací. Ta probíhá v režii vlastníka zkrachovalé firmy a za asistence jím posvěcených investorů.

I díky tomu získala menšinový podíl ve Vítkovicích Heavy Machinery Světlíkova firma Vítkovice a. s. jako jeden z věřitelů vlastní zadlužené dcery.

Nejcennějším Světlíkovým majetkem je ovšem dnes skupina Cylinders Holding. Původně vítkovická výroba tlakových lahví na plyn, kterou počátkem tisíciletí Světlík privatizoval a jejímž prostřednictvím pak získal od státu v roce 2003 i zbytek Vítkovic.

Cylinders Holding dnes kromě vítkovického provozu zastřešuje také sesterskou firmu v Polsku a živí zhruba tisíc zaměstnanců. Světlík ji předloni včas odřízl od potápějící se hlavní vítkovické skupiny a uhájil ji tak před neblahými dopady bankrotů spřízněných firem.

Nový pán Strnad

Hlavním vládcem Vítkovic Heavy Machinery se stal průmyslník Jaroslav Strnad, který z ostravské firmy udělal základ svého nově budovaného impéria CE Industries.

Strnad financoval provoz bankrotujících Vítkovic Heavy Machinery během insolvenčního řízení a byl soudem potvrzen jako hlavní reorganizační investor. Za to dostal v obrozené firmě 51 procent.

Kromě toho Strnad ze Světlíkova impéria odkoupil další aktiva: Vítkovice Dopravu, která provozuje železniční vozy a vlečky. A také šrotařskou firmu Vítkovice Recycling, přejmenovanou nově na SPV Recycling.

Rozdělení sil ve Vítkovicích

Jan Světlík

Cylinders Holding

14 % ve Vítkovice Heavy Machinery

79 % Vítkovice, a.s. (holding držící dále minimálně 50% podíly ve firmách: Vítkovice IT Solutions, Vítkovice Hammering, Vítkovice Testing Center, VTK Special, Vítkovice ÚAM, Linde Vítkovice)

Martin Ulčák

35 % ve Vítkovice Heavy Machinery

Hutní montáže

Vítkovice Mechanika

98 % Vítkovice Envi

50 % Vítkovice Gearworks

Jaroslav Strnad

Vítkovice Heavy Machinery 51 %

Vítkovice Doprava 100 %

Nový pán von Witkowitz

Další klíčovou osobou ve Vítkovicích je Světlíkův dlouholetý obchodní i byznysový partner Martin Ulčák. Ten Světlíka podržel v nejkritičtějším okamžiku insolvenčního dobrodružství, když odkoupil velkou část vítkovického dluhu vůči bankám. Kdyby se tyto pohledávky dostaly do Komárkových rukou, daly by Světlíkovu nepříteli v insolvenci velkou moc. Takto zůstalo insolvenční kormidlo u spřátelených byznysmenů.

Podle Hospodářských novin nalil Ulčák během tří krizových let do Vítkovic přes dvě miliardy korun. Získal za to nejprve prosperující Světlíkovu firmu Hutní montáže a postupně podíly v dalších čtyřech firmách. kontrolní podíly má ve Vítkovicích Envi, Mechanice a Gearworks. Ve vítkovickém srdci Heavy Machinery drží 35 procent.

Jeho speciálně na ostravský projekt zřízená firma Witkovitz tak dnes v Ostravě hraje důležitou roli a ani Světlík ani Strnad se bez kooperace s ním neobejdou.

Reklama

Doporučované