Hlavní obsah

Světové osobnosti, které zemřely v roce 2019

Foto: Seznam Zprávy

Politici i umělci, se kterými jsme se rozloučili v roce 2019.

Reklama

Osobnosti světové politiky, umění i internetu, které zemřely v roce 2019.

Článek

Abú Bakr al-Bagdádí, 48

27. října letošního roku oznámil americký prezident Donald Trump smrt Abú Bakr al-Bagdádího, vůdce samozvaného Islámského státu. Terorista na sobě odpálil sebevražednou vestu, když se k němu blížilo americké komando, zabil i tři své děti.

Elijah Cummings, 68

Americký senátor byl ve funkci od roku 1996 až do své smrti v osmašedesáti letech, 17. října 2019. Demokratický politik a lidskoprávní advokát byl jednou z vedoucích osob procesu impeachmentu prezidenta Trumpa, předsedal veřejným slyšením.

Jacques Chirac, 86

Francouzský exprezident obýval Elysejský palác od roku 1995 až do roku 2007. Za jeho vlády se zkrátil prezidentský mandát ze sedmi na pět let. Nesouhlasil s invazí Spojených států do Iráku v roce 2003 a naopak podporoval vstup České republiky do Evropské unie i NATO. V roce 2011 byl odsouzen za zneužití veřejných prostředků k podmíněnému dvouletému trestu, jako vůbec první poválečný francouzský prezident.

Foto: Profimedia.cz

Jacques Chirac a Václav Havel.

Ric Ocasek, 75

Americký muzikant s československými kořeny. V 70. letech působil ve folkové skupině Milkwood, později v The Cars a hrál i sólově. Jako producent vydal spoustu úspěšných alb (Bad Religion nebo No Doubt). Byl ženatý s československou modelkou Pavlínou Pořízkovou.

Robert Mugabe, 95

Druhý prezident nezávislého státu Zimbabwe, který vznikl uznáním Velké Británie v roce 1980. O sedm let později se do čela země dostal dosavadní premiér Robert Mugabe, bývalý učitel, který byl v šedesátých a sedmdesátých letech ve vězení. Mugabeho vláda, která se označuje jako diktátorská, trvala až do roku 2017, kdy ho sesadil úspěšný armádní puč. Africkou zemi dostal Mugabe do hluboké hospodářské krize.

Peter Lindbergh, 74

Německý módní fotograf. Proslavil se černobílými portréty topmodelek ve všech možných světových vydáních magazínu Vogue. Fotografoval také přebaly hudebních alb a hudební a filmové plakáty, spolupracoval například s Davidem Bowiem, Jane Birkin nebo Pedrem Almadóvarem. Vedle fotografie se věnoval i filmu.

Toni Morrisonová, 88

Spisovatelka, držitelka Nobelovy ceny za literaturu i Pulitzerovy ceny. Jako první Afroameričanka vůbec. Autorka jedenácti románů se ve svých dílech zabývala černošstvím i ženstvím.

Foto: Profimedia.cz

Laureátka Nobelovy ceny za literaturu Toni Morrisonová.

Niki Lauda, 70

Rakouský pilot Formule 1. Několikanásobný mistr světa, který se potýkal s následky vážné nehody na trati Nürburgring. Vedle formule se věnoval i létání, založil vlastní společnost Lauda Air.

Peter Mayhew, 74

Britský herec, který se proslavil rolí Žvejkala ve filmech Hvězdné války režiséra George Lucase. Postava chlupatého parťáka Hana Sola (Harrison Ford) mu byla životní rolí. Získal ji zejména díky své více než dvoumetrové výšce.

Foto: Profimedia.cz

Peter Mayhew jako Žvejkal (vlevo) a Harrison Ford jako Han Solo.

Lyra McKeeová, 29

Severoirská investigativní novinářka. Časopis Forbes ji zařadil do svého žebříčku 30 pod 30. Lyru McKeeovou zastřelil katolický nacionalista během nepokojů v Belfastu. Svou zbraní mířil na polici, ale zasáhl mladou novinářku.

Luke Perry, 52

Idol devadesátých let, herec, proslavil se rolí Dylana McKaye v seriálu Beverly Hills 90210. Na obrazovkách se naposledy objevil jako otec Archieho v seriálu Riverdale. Zemřel nečekaně na následky mozkové příhody.

Karl Lagerfeld, 85

Původem německý módní návrhář. Stal se jedním z nejznámějších a nejuznávanějších fashion designérů dvacátého a jednadvacátého století. Spolupracoval se značkami jako je Chanel, Fendi nebo Chloé. Spolupracoval se slavnými herci, zpěváky i jinými umělci. Sám měl velmi blízko k literatuře a hudbě.

Robert Norris, 90

První „Marlboro Man”, tedy kovboj z reklamy na cigarety Marlboro. Rančer z amerického Colorada se v padesátých let stal nejslavnějším kovbojem ve Státech. Za kampaní společnosti Philip Morris stála slavná agentura Leo Burnett a pomohla značce stát se nejprodávanější v zemi.

Foto: Profimedia.cz

Marlboro Man.

Rutger Hauer, 75

Nizozemský herec. Proslavil se rolí Roye Battyho v kultovním sci-fi filmu Ridleyho Scotta Blade Runner. V jedné ze závěrečných scén pronesl slavný monolog známý jako Slzy v dešti. Hauerova postava replikanta hovoří těsně před smrtí a sám herec si původní text změnil do vlastní podoby a kritici ho označují za jeden z nejlepších filmových monologů vůbec.

Grumpy Cat (Tardar Sauce), 7

Internetová hvězda, protivná kočka. Díky svému charakteristickému výrazu se kočka, která se původně jmenovala Tardar Sause (Tatarka), stala celosvětovým memem.

Reklama

Doporučované