Hlavní obsah

Zonyga, Dyk, Jirešová. Světově proslulý muzikál Shrek míří do Česka, premiéru bude mít v dubnu

Muzikál Shrek.Video: Dominika Nováková

 

Reklama

Pohádka o zeleném zlobru Shrekovi se dočká divadelního zpracování i v České republice. Světově proslulý muzikál Shrek se hrál už například na Broadwayi, ale také v Londýně, Madridu nebo v Buenos Aires.

Článek

Muzikál se drží předlohy prvního dílu filmu o zeleném zlobru Shrekovi. Ovšem s malými úpravami. „Každá země si může do představení vnést i svoje postavy. My tam budeme mít Jeníčka a Mařenku, Karkulku nebo kašpárka,” říká režisér představení Roman Štolpa.

V Americe bylo představení Shrek navrženo na osm muzikálových cen, nakonec získalo jenom jednu, za nejlepší kostýmy.

Do kostýmu Shreka se v českém zpracování převléknou Jiří Zonyga nebo Radim Schwab. Fionu ztvární Ivana Jirešová a Radka Pavlovčinová. Lorda Farquaada si zahraje Viktor Dyk. Ten celé představení odehraje na kolenou. Na pódiu se za dvě hodiny zpěvu a tance objeví celkem 128 postav.

Výroba kostýmů pro českou verzi muzikálu je zatím na počátku svojí cesty. Největší ze všech bude dračice. „Dračice je lahůdka, bude to obrovská loutka, čtyři metry na sedm. Musí být milá, musí se umět zamilovat. Přijde u ní zlom - ze zlé dračice, která žije zavřená v hradu, se stane mazel a spřátelí se s oslíkem. Ten vztah je tam vlastně strašně komický,” říká výtvarnice kostýmů Lucie Ulíková.

Celé zlobří turné se rozjíždí už v dubnu. Slavnostní zahájení neboli „Galavečer se Shrekem“ se uskuteční 14. a 15. dubna ve Východočeském divadle Pardubice. Následovat budou představení ve velkých halách v Praze, Plzni, Českých Budějovicích, Zlíně, Liberci, Ostravě a Brně.

Reklama

Související témata:

Doporučované