Hlavní obsah

Světoví lídři navštívili poničený Karibik, chtějí zmírnit hněv tamních obyvatel

Státníci Francie, Nizozemska a Británie se vydali do Karibiku na území jejich států zpustošených Irmou Video: Reuters

 

Reklama

Země, které mají v Karibiku svá zámořská území, podle kritiků na hurikán Irma reagovaly příliš pomalu.

Článek

Ostrov Svatý Martin bude znovuzrozený, slíbil v hlavním městě tohoto zámořského teritoria Francie prezident Emmanuel Macron. Ten se v úterý postavil tváří v tvář lidem, kterým bouře Irma vzala mnohdy vše.

Macron není jediným politikem, který se snaží svou návštěvou v Karibiku zmírnit hněv tamních obyvatel. Na cestu po Karibiku se vydal nizozemský král Willem-Alexander a následující dny tam stráví také šéf britské diplomacie Boris Johnson.

Všechny tyto státy čelí kritice, že na přírodní katastrofu ve svých zámořských územích zareagovaly pozdě nebo nedostatečně. To se týká například vysílání záchranářů a policejních posil, které měly pomoci od chaosu a rabování.

„Celá Francie je na straně těch, kteří vše ztratili, i své blízké, na straně obětí a na straně těch, kdo jsou v úzkých,“ ujistil Macron o solidaritě, když přiletěl do Pointe-a-Pitre na ostrově Guadeloupe. Následně jeho kroky mířily na ostrov Svatý Martin. Za absolutní prioritu označil prezident během své cesty návrat do normálního života, zejména zajištění dodávek vody, elektřiny a obnovy školního vyučování.

Svatý Martin je rozdělený na francouzské a nizozemské území. Jednu noc tam strávil i nizozemský král Willem-Alexander. Podle svých slov zatím neviděl pohromu podobného rozsahu - vše je zničeno. Ocenil však místní obyvatele, kteří společně pracují na obnově ostrova.

Na území Britských Panenských ostrovů a ostrov Anguilla se vydává také ministr zahraničí Boris Johnson. Londýn dosud uvolnil na pomoc svým postiženým zámořským územím 32 milionů liber (přes 927 milionů Kč) a Johnson v pondělí oznámil, že další finance budou vyčleněny v nejbližších dnech. Z Británie bylo posláno 40 tun humanitární pomoci.

Americký prezident Donald Trump podle svého týmu sledoval situaci na Floridě, kterou také zasáhla bouře Irma, 24 hodin denně. Postiženou oblast se prý chystá navštívit co nejdříve, zatím ale není jasné, kdy přesně.

Hurikán si v Karibiku a na Floridě vyžádal nejméně 40 obětí na životech.

Reklama

Doporučované