Hlavní obsah

Světoví státníci chtějí být jako Trump. Oblíbili si jeho rétoriku a zastrašování

Foto: Wikimedia Commons

Donald Trump.

Reklama

Násilné a hrubé vyjadřování prezidenta Spojených států následují světoví politici k ospravedlňování svých národních problémů, píše list The New York Times.

Článek

Nejaktuálnější případ se odehrál minulý pátek, kdy nigerijská armáda citovala Donalda Trumpa a jeho současné postoje ke karavaně honduraských uprchlíků, aby tak ospravedlnila střelbu do neozbrojených protestujících.

Prezident Trump vyprovokoval ostrou diskuzi poté, co se minulý týden na tiskové konferenci vyjádřil k blížící se vlně jihoamerických uprchlíků k hranicím USA. „Jestliže na nás budou házet kameny, naše armáda bude patřičně reagovat. Doporučil jsem použít střelbu,“ řekl Trump. Svůj výrok americký prezident později poopravil, že zásahem nemyslel smrtelnou střelbu.

Poté nicméně nigerijská armáda zveřejnila na svém Twitteru zmíněný Trumpův komentář tak, aby ospravedlnila otevřenou střelbu na šíitské demonstranty během stále zuřících protestů v zemi. Ty si doposud vyžádaly 40 obětí. K tweetu byl dopsaný komentář: „Sledujte a vyvoďte z toho vlastní závěry.“ Nigerijská armáda tweet později smazala po kritice, která se na ni snesla.

Od dob zvolení Donalda Trumpa se veřejný prostor obohatil o výraz „fake news“, který posiluje nedůvěru občanů k zavedeným zpravodajským médiím a vytváří pochybnosti vůči tradičním institucím a elitám. Toho využívají populističtí a nedemokratičtí politici k upevňování své moci.

V říjnu 2017 tak syrský diktátor Bašár Asad zpochybnil výroční zprávu Amnesty International, jež referovala o tisících mrtvých v syrských věznicích. „V současnosti si můžete vymyslet cokoliv. Žijeme v éře fake news,“ obvinil Bašár Asad mezinárodní instituci monitorující porušování lidských práv z falšování výsledků svých šetření.

Od počátku uprchlické krize v roce 2015 je Evropa hluboce rozdělena v migračních otázkách. Evropská pravice se po Trumpově zvolení zhlédla v jeho rétorice, aby tak upevnila svá antiimigrační stanoviska. Minulý pátek Theo Francken, belgický ministr pro imigrační záležitosti a nadšený fanoušek amerického prezidenta, vyjádřil svůj souhlas s Trumpovým návrhem na zrušení práva na americké občanství dětem přistěhovalců narozených na území Spojených států. Stejný postup chce Francken zavést nejen v Belgii, ale i v celé Evropské unii.

Italský ministr vnitra a lídr pravicové strany Liga severu Matteo Salvini se nechal podobně inspirovat americkým prezidentem. Jeho letošní vítězná kampaň, která propagovala protiuprchlickou agendu, nesla slogan „Itálie na prvním místě“ kopírující tak Trumpův slogan „America First“.

Nově zvolený brazilský prezident Jair Bolsonaro sjednotil své voliče taktéž pod Trumpovým heslem, a to „Udělejme Brazílii opět velkou“. Bolsonaro se zhlédl nejen v americké pravicové administrativě, ale také v jejích zahraničních krocích a chce následovat USA a přesunout brazilskou ambasádu v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma.

Reklama

Doporučované