Hlavní obsah

Světový biatlon se musí vydat novou cestou, ruská sebereflexe je po dopingu nulová, říká šéf českých biatlonistů

Buď se vydáme novou cestou, nebo převládnou staré pořádky. Sebereflexe u Rusů je ale nulová a katarzi u nich asi nemůže nikdo očekávat,” říká prezident Českého svazu biatlonu Jiří Hamza.Video: Josef Mačí, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Světový biatlon stojí na rozcestí. V září čeká Mezinárodní biatlonovou unii (IBU) kongres v chorvatské Poreči, kde si zvolí nové vedení.

Článek

Český biatlon se vydal na norské dobrodružství a angažoval do čela ženské reprezentace trenérskou hvězdu první kategorie Egila Gjellanda. Bývalý kouč Tory Bergerové, Oleho Einara Björndalena nebo bratrů Boeů si dva roky od biatlonu odpočinul na své farmě. Společně s Andersem Bratlim, který se připojí jako asistent k mužům, se teď chystají okysličit český biatlon.

„Chtěli jsme nové myšlenky a nové postupy, proto jsme se rozhodli, že poprvé v historii vyzkoušíme zahraniční cestu. Osm let tým tvořili stejní lidé a občas je potřeba je vyměnit, aby si nelezli na nervy,” okomentoval nedávné trenérské změny v Seznam TV prezident Českého svazu biatlonu Jiří Hamza.

Ačkoliv má Gjelland ve světovém biatlonu skvělé renomé a Norové ho měli na kandidátské listině pro ženskou reprezentaci, Hamza chtěl získat ještě zajímavější jméno - bývalého trenéra Martina Fourcada Stéphana Bouthiauxe. Dvaapadesátiletý kouč se ale přesunul do vedení francouzské reprezentace.

Francouzům se navíc podařilo přetáhnout z italské reprezentace i střeleckého mága Patricka Favreho, který stál třeba za výkony „kulometnice” Dorothey Wiererové. V zahraničí jsou střelečtí trenéři běžnou záležitostí, česká reprezentace se tak pustila na stejnou cestu angažováním trojnásobné olympijské medailistky ve střelbě Kateřiny Emmons.

„Není nutné, aby Katka jezdila po světových pohárech. V přípravné fázi je to hlavně o úpravě poloh, úpravě spouštění a o přenosu nějakých informací. Ty může načerpat i doma od Matta, který je u amerického národního týmu. Know-how mají oba obrovské, vždyť to jsou oba olympijští vítězové,” komentuje Hamza vytížení střelecké trenérky Emmons, která se doma stará také o čtyři malé děti.

Do přípravy biatlonistů na novou sezonu ale stále promlouvá kauza Koukalová. Dvojnásobná mistryně světa po vydání své kontroverzní knížky například nedávno obvinila Český svaz biatlonu, že ji nepozval na akci Biatlonista roku. Později se ale ukázalo, že to nebyla pravda.

Koukalová však v knize minimálně upozornila na možný problematický přístup trenérů ke svěřencům, což potvrdil i další končící biatlonista. Reprezentaci letos opustila řada juniorů a jeden z nich, Jan Burian, popsal důvod na sociálních sítích.

„Po přechodu mezi dospělé jsem zažil své nejhorší dvě sezony v životě. (…) Není se čemu divit, když je dnes normální upřednostňovat na pozice trenérů nezkušené a bezproblémové na úkor zkušených, ovšem s názorem. Navíc spolu s arogancí a egoismem je to smrtící kombinace,” uvedl mimo jiné Burian.

Podle šéfa českých biatlonistů je ale názor bývalého reprezentanta „mimo realitu”.

„Přechod z juniorské kategorie mezi dospělé je strašně těžký. Závodníci po juniorských úspěších do toho jdou s tím, že to půjde samo. Výkonnostní přechod je ale pro většinu hodně dlouhý a ne každý to ustojí,” říká k tomu Hamza.

Český biatlon se na novou cestu už vydal, světovou unii podobné rozhodnutí, i když z jiných příčin, teprve čeká.

Dlouholetého předsedu Mezinárodní biatlonové unie Anderse Besseberga a generální sekretářku Nicole Reschovou obvinili rakouští vyšetřovatelé, že za úplatky kryli doping ruských sportovců. Za finanční obnos měli také zajistit, aby v roce 2016 vyhrála volbu na pořádání mistrovství světa o pět let později ruská Ťumeň. Oba ze svých pozic následně odstoupili.

„Pro světový biatlon to není dobrá zpráva. Stojíme před zlomovým kongresem. Buď se vydáme novou cestou, nebo převládnou staré pořádky. Sebereflexe u Rusů je ale nulová a katarzi u nich asi nemůže nikdo očekávat,” říká Hamza.

Světový biatlon tak čeká od 5. do 9. září kongres v chorvatské Poreči, na kterém se rozhodne o novém vedení. Český biatlon byl jedním z nejhlasitějších kritiků ruského dopingu, Hamza bude ale kandidovat pouze na viceprezidentskou funkci. Mezinárodní biatlonové unii bude šéfovat buď Švéd Olle Dahlin, nebo Lotyška Baiba Brokaová.

„Tím, že jsme na celou situaci v prosinci 2016 upozornili a v tom boji proti dopingu jsme vytrvali, se od nás řada lidí odvrátila. A to je ta příčina, proč jsem na prezidenta nekandidoval. Navíc jsem z těch kandidátů ještě pořád o parník nejmladší,” dodal ke své kandidatuře Hamza.

Post viceprezidenta však obhajuje Rus Viktor Majgurov, tentokrát ale díky běloruské nominaci. Mezinárodní olympijský výbor přitom minimálně do zářijového kongresu zastavil biatlonu finanční podporu. Podmínkou je, aby IBU reformovala svůj antidopingový program a jasně stanovila postup při řešení ruských dopingových prohřešků. S Majgurovem v čele se dá očekávat, že finanční tok utichne na delší dobu.

Reklama

Doporučované