Hlavní obsah

Světový klenot chráníte málo, vzkazuje UNESCO Austrálii kvůli útesu

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Podle výboru organizace UNESCO Austrálie nedostatečně chrání Velký bariérový útes. Země se brání, že jde o „politiku“, do které by neměla být přírodní památka zatahována. Rozhodnutí organizace chválí i další ochránci přírody.

Článek

Výbor organizace OSN pro vzdělání, vědu a kulturu UNESCO doporučil přidat australský Velký bariérový útes na seznam světového dědictví v ohrožení. Uvádí, že je v nebezpečí v důsledku klimatických změn. Australská vláda se proti návrhu razantně vymezila.

„Souhlasím s tím, že globální klimatická změna pro korálové útesy představuje tu největší hrozbu, ale přidat nejlépe chráněný útes na světě na seznam (světového dědictví v ohrožení) je podle nás chyba,“ uvedla australská ministryně pro životní prostředí Sussan Leyová, podle které bude Austrálie proti doporučení bojovat. Dodala také, že rozhodnutí výboru Australany „zaskočilo“ poté, co vláda v čele s premiérem Scottem Morrisonem byla ujištěna, že k tomuto návrhu nedojde, informuje britská BBC.

Podle výboru se nicméně aktuální stav a dlouhodobý výhled korálového útesu zhoršil a je třeba přijmout radikálnější kroky vedoucí k jeho ochraně vůči klimatické změně. Vědci dlouhodobě varují, že za zhoršující se stav australského útesu může oteplování oceánů jako důsledek spalování fosilních paliv. Jak se proměnilo mořské dno jedné z největších turistických atrakcí v zemi, se můžete podívat v článku níže.

Zda bude Velký bariérový útes přidán do sekce „v ohrožení“, bude rozhodnuto příští měsíc na zasedání UNESCO v Číně. Podle závěrů výboru sice Austrálie o ochranu cenného útesu usiluje, nicméně nedostatečně a bez pozitivních vyhlídek. „Plán vyžaduje přísnější a jasnější závazky, zejména pokud jde o naléhavé vypořádání se se změnou klimatu, jako je urychlené zlepšení kvality vody a opatření v oblasti hospodaření s půdou,“ cituje zprávu britský The Guardian.

Může za to Čína

Austrálie si nicméně stojí za tím, že korálový útes chrání nejlépe, jak může. „Velký bariérový útes je nejlépe spravovaným útesem na světě a tento návrh doporučení byl učiněn bez jeho přímého zkoumání a bez nejnovějších informací,“ řekla ministryně Leyová ve svém prohlášení. Prohlásila také, že kvůli návrhu dnes v noci kontaktovala generální ředitelku UNESCO Audrey Azoulayovou, které přednesla svoje výhrady.

Podle Leyové také UNESCO nebere v potaz miliardy dolarů, jež Austrálie na ochranu útesu u jejího severovýchodního pobřeží vynaložila. „Tohle rozhodnutí je chybné. Je jasné, že za tím stojí politika,“ řekla také. Canberra se proto domnívá, že za rozhodnutím stojí Čína, která výboru předsedá, sdělil agentuře Reuters zdroj z australské vlády. „Odvoláme se, ale Čína to ovládá,“ uvedl zdroj, který si přál zůstat v anonymitě. Diplomatické vztahy mezi Austrálií a Čínou jsou v poslední době napjaté a vzájemné vztahy ještě zhoršil požadavek Canberry na vyšetření původu koronaviru.

Ze strany australské vlády se nicméně nejedná o první případ, kdy tamní vláda dává přednost ekonomickým ziskům nad ochranou klimatu. Minulý týden například schválila průzkum za účelem hlubokomořské těžby ropy a plynu. Jedna z lokací se nachází jen 5 kilometrů od významné přírodní památky v národním parku Port Campbell. Více jsme tématu věnovali v článku níže.

Morrison sice tvrdí, že chce do roku 2050 dosáhnout uhlíkové neutrality, zatím se ale nezavázal k žádným krokům, které jsou k dosažení ambiciózního cíle potřeba. Australská vláda je také kritizována, že jejím aktuálním cílem je snížit míru skleníkových plynů o 26 až 28 procent do roku 2030, což odborníci označují za málo ambiciózní plán. Pokud má být útes zachráněn, musí dojít ke snížení skleníkových plynů do roku 2030 o 75 procent uvádí CNN informace tamní organizace Rada pro klima.

Přírodní poklad i přispěvatel do státní kasy

S tím, že by rozhodnutí výboru UNESCO souviselo s politikou, nesouhlasí skupiny bojující za ochranu životního prostředí. Austrálie podle nich očividně útes dostatečně nechrání. „Australská vláda řídí jeden z nejvzácnějších a ikonických ekosystémů na světě, ale její neustálá podpora fosilních paliv a nedostatek účinné politiky v oblasti klimatu znamená, že tuto odpovědnost zcela nesplňuje,“ uvedla mluvčí Rady pro klima a vědkyně v oblasti klimatu Lesley Hughesová ve svém prohlášení.

S tím souhlasí i Richard Leck, vedoucí oceánů pro World Wide Fund for Nature-Australia.„Doporučení organizace UNESCO je jasné a jednoznačné. Australská vláda nedělá dost pro ochranu našeho největšího přírodního bohatství, zejména pokud jde o změnu klimatu,“ řekl.

Velký bariérový útes je pro Austrálii významnou turistickou atrakcí. Podle Great Barrier Reef Foundation přispívá jeho existence až k 64 tisícům pracovních pozic a ročně díky němu přijde do státní pokladny 4,8 miliardy dolarů, uvádí CNN. Země proto už dlouhá léta bojuje proti tomu, aby se přírodní památka ocitla na seznamu ohrožených, což by mohlo vést k jejímu úplnému odstranění ze seznamu světového dědictví UNESCO. Na něm je Velký bariérový útes od roku 1981.

Korálový klenot na severovýchodním pobřeží Austrálie je největší komplex korálových útvarů na světě – rozkládá se na více než 334 000 kilometrech čtverečních, a zabírá tak větší plochu než Itálie. Je domovem více než 1 500 druhů ryb, 411 druhů korálů a dalších živočišných druhů.

Pokud bude korálový útes zařazen do sekce „v ohrožení“, stal by se tak první památkou, jež by se na seznamu ocitla v důsledku dopadu klimatických změn, a ne v důsledku válek a konfliktů, znečištění, pytláctví nebo nekontrolovatelné urbanizace. Seznam světového dědictví v ohrožení je zvláštní seznam světového dědictví UNESCO zahrnující přírodní a kulturní památky, kterým hrozí akutní nebezpečí zániku.

Reklama

Doporučované