Hlavní obsah

Světový lídr chtěl zavalit Prahu sdílenými koly. Plán raději odložil

Foto: Petr Švihel

Reklama

Na letošní jaro oznámil světový lídr ve sdílení kol příchod do české metropole. Nedokázal se ale domluvit s městskými částmi.

Článek

Čínská společnost Ofo se chystala v Praze na velký projekt. Plánovala nasadit ve městě několik tisíc kol k půjčování. Nakonec však vstup do Česka odkládá s tím, že letos už se v Praze k projektu nevrátí.

„Start služby tohoto typu na území velkého města jako Praha není jednoduchý. Chceme se na něj dobře připravit, a proto projekt spustíme v plném rozsahu až příští rok,” vysvětlil Seznamu šéf Ofo pro střední a východní Evropu Kacper Winiarczyk.

Podle informací Seznamu se Ofo s několika městskými částmi nedokázala zatím dohodnout na pravidlech, jimiž by se půjčování kol mělo řídit. A to i přesto, že magistrát se snaží bikesharing podporovat.

Jde o zdánlivé drobnosti. Například o to, kde a jakým způsobem se budou kola odkládat, nebo jaké informace mají mít kola vyznačeny na rámech (magistrát například navrhoval, aby tam bylo číslo na dispečink pro případ, že by zaparkovaná kola překážela provozu).

Podívejte se, jaké magistrát navrhl doporučení pro sdílení kol:

Magistrát se letos nechystá sdílená kola omezovat.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

V řadě měst rozmach sdílených kol, často právě od společnosti Ofo, způsobil problémy. Odložená kola nakupená na jednom místě například prakticky ucpávala ulice.

V Evropě už Ofo svá žlutá kola provozuje ve Vídni, v Berlíně, v Paříži nebo v Londýně.

Reklama

Související témata:

Doporučované