Hlavní obsah

Jsme proti režimu v Rusku, odráží kritiku Zelených šéfka evropských Pirátů Gregorová

Předvolební Duel Markéty Gregorové (Piráti) a Petra Štěpánka (Zelení).Video: Martina Spěváčková, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Evropská unie neumí svým obyvatelům dobře prodat, jak funguje, vysvětluje v Duelu jednu z priorit, na kterých chce zapracovat, pirátská kandidátka do europarlamentu (EP) Markéta Gregorová. V eurovolbách kandiduje i předseda Zelených Petr Štěpánek, jenž zpochybnil prozápadní orientaci Pirátů.

Článek

Přestože to mnohým může znít naivně, jednou z priorit dvojky pirátské kandidátky do EP bude v případě zvolení prosazování světového míru.

„Je to samozřejmě idealistický a vzdálený cíl. Je potřeba vědět, kam chceme směřovat. Za svůj život nemůžu dosáhnout světového míru, ale chci to nastartovat, třeba v oblasti exportu zbraní do krizových oblastí. My třeba nemůžeme exportovat zbraně do Jemenu, ale můžeme tu zbraň prodat třeba do Nizozemí a přes něj se to do Jemenu dostat může,“ vysvětluje Gregorová. Podle ní by se měla v celé EU harmonizovat legislativa upravující export zbraní tak, aby je nebylo možné do krizových oblastí vyvážet.

Anketa

Kdo z kandidátů do EP vás více přesvědčil?
Markéta Gregorová (Piráti)
14 %
Petr Štěpánek (Zelení)
9,9 %
Ani jeden, mám jiného favorita
62,3 %
K volbám nepůjdu
13,8 %
Celkem hlasovalo 1548 čtenářů.

Také předseda Zelených Petr Štěpánek, kteří pro eurovolby 24. a 25. května spojili své síly s TOP 09 a STAN, zdůrazňuje mírový přínos EU. Zdůrazňuje, že evropský blok od svého vzniku neřeší konflikty silou. Zpochybnil ale prozápadní orientaci Pirátů s odkazem na návštěvu poslanců Mikuláše Peksy a Dany Balcarové na loňských oslavách Dne vítězství na ruské ambasádě v Praze.

„My neflirtujeme s Ruskem, nechodíme na ruskou ambasádu a troufám si říct, že jsme nejsilnější proevropská síla,“ uvedl ve Výzvě Štěpánek.

Pirátka Gregorová ale odmítá, že by její strana nebyla prozápadní: „Není fér říkat, že nejsme proevropští. Vysvětlení bylo, že jsou ochotní (poslanci Peksa a Balcarová, pozn. red.) se bavit se všemi. Že se s někým bavíte, neznamená, že je podporujete. My jsme samozřejmě proti režimu, který momentálně vládne v Rusku,“ brání své kolegy Gregorová.

Bez jaderné energetiky?

Oba kandidáti se shodli, že další jejich prioritou je ochrana životního prostředí. „My potřebujeme úplně obrátit politiku ve vztahu ke krajině, potřebujeme vrátit do naší krajiny vodu, meandrující řeky a přestat v zemědělství pumpovat chemii do našich polí, potoků a řek,“ míní Štěpánek. V případě zvolení do EP chce také změnit dotační politiku EU, aby podporu nezískávaly velké zemědělské koncerny.

Programem Zelených je i odchod od fosilních paliv a atomové energetiky. „Jádro není cesta budoucnosti, tou jsou obnovitelné zdroje. Nevíme, co s vyhořelým palivem, je to neuvěřitelně drahé a jediný výsledek (dostavby dalších jaderných bloků) by bylo zdražení elektřiny. Naopak ceny elektrické energie z obnovitelných zdrojů klesly, a tak je na trhu uplatnitelná,“ vysvětluje předseda Zelených.

Naopak Gregorová, která je od roku 2018 také předsedkyní Evropské pirátské strany, jadernou energii nezavrhuje. „Nemyslím, že by se měly stavět nové jaderné elektrárny, ale neměly by se teď zavírat. Jádro je část budoucnosti a měli bychom se zároveň dostat ze století páry, ve kterém stále jsme. Měli bychom přejít na další nové technologie a investovat do nich,“ říká Gregorová.

Reklama

Doporučované