Hlavní obsah

Světový rekord na hladké třístovce v ohrožení? V Ostravě startuje mítink Zlatá tretra

Rozhovor s Janem Železným o startujícím mítinku Zlatá tretra v Ostravě.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

5 olympijských vítězů, 15 mistrů světa a 12 evropských šampionů – Zlatá tretra bude nabitá velkými jmény, čeká se bouřlivá atmosféra, zaplněné ochozy a dobré výkony. Největším tahákem bude mužská dvoustovka. V ní se představí i nástupce Usaina Bolta a aktuálně nejrychlejší muž planety, americký sprinter Christian Coleman. Divákům na Městském stadionu v Ostravě se představí i české hvězdy – dvojnásobná olympijská vítězka, oštěpařka Barbora Špotáková, nebo trojnásobný halový mistr světa v běhu na 400 m Pavel Maslák.

Článek

Bára Špotáková se pro start na Zlaté tretře rozhodla až po posledním mítinku Diamantové ligy v Římě. Bojovat bude jak o co nejlepší umístění, tak i o splnění limitu pro olympijské hry v Japonsku. Na start závodu se postaví i Nikola Ogrodníková, vedoucí žena evropských tabulek, další české želízko v ohni.

„Bára se nám ozvala těsně před Zlatou tretrou, chce splnit kvalifikační limit pro OH, ten je 64 metrů. Nejlepší výkon v letošním roce drží Nikola Ogrodníková, která hodila už 67 metrů, bude se vracet olympijská vítězka Kolaková, takže to je předpoklad, že tady můžeme vidět i zajímavý ženský oštěp,” očekává držitel platného světového rekordu v mužském hodu oštěpem a současný ředitel mítinku Zlatá tretra Jan Železný.

Podle něj by mohly padat nejen rekordy mítinku, ale třeba na hladké třístovce žen by nemuselo být nereálné ani překonání světového rekordu. Jeho současná hodnota je 35,30 s. O přepsání světových tabulek by se mohla postarat Shaunae Millerová-Uibová, která podle Železného přijíždí do Ostravy ve výborné formě.

Atletický mítink odstartuje rozběhy na 800 metrů. Hned kolem 14:15 se na start svého rozběhu na 400 metrů postaví i Pavel Maslák. V 16:30 se začíná bojovat o medaile v oštěpařském sektoru – zaplněný stadion v Ostravě požene Barboru Špotákovou i Nikolu Ogrodníkovou. Ve stejnou dobu se rozběhne i soutěž tyčkařů – mezi spolufavority na přední umístění bude patřit i Jan Kudlička. V 17:55 se pak do oštěpařského sektoru postaví muži i s vicemistrem světa Jakubem Vadlejchem. Ve skoku dalekém se do hry dostane i Radek Juška, jeho soutěž startuje v 19 hodin.

Podle Jana Železného jsou vstupenky ještě k dispozici. Až do čtvrtečních 13 hodin je možné je koupit online přímo na stránkách mítinku nebo rovnou na místě. Ke středečnímu ránu jich bylo volných kolem dvou tisíc.

Reklama

Související témata:

Doporučované