Hlavní obsah

Světový rekord. V USA se prodala nejdražší nemovitost zaplacená kryptoměnou

Podívejte se na nejdražší nemovitost zaplacenou v kryptoměně.Video: Jan Marek

 

Reklama

Skoro půl miliardy korun utratil anonymní kupec za penthouse u Miami Beach, což by nebylo tak neobvyklé, kdyby nezvolil nový způsob platby. Dům koupil za kryptoměnu a vytvořil tím patrně světový rekord.

Článek

Surfside. Neméně luxusní sousedství o něco známější Miami Beach, a přesto právě zde teď padly hned dva rekordy na trhu s nemovitostmi. Kaskádový bytový dům Arte Surfside v polovině minulého měsíce oznámil, že jeho 16 vyšperkovaných penthousů bude možné kupovat za kryptoměny. Hned 27. května také prodal první z bytů a po deseti dnech, tedy toto pondělí, se podařilo transakci kompletně provést.

Rekord v kryptoměnách i v ceně za metr na Miami Beach

Za rekordních 22,5 milionu dolarů, tedy asi 470 milionů korun, se byt ve Spojených státech a zatím i na celém světě stal nejdražší nemovitostí uhrazenou v kryptoměně. V jaké z nich a kdo ho koupil, se developer rozhodl nezveřejnit. Současně údajně ale překonal cenový rekord na Miami Beach za jeden čtvereční metr.

Luxusní penthouse třídy B v Arte Surfside s výhledem na všechny světové strany, čtyřmi ložnicemi a čtyřmi koupelnami má ve vnitřní části přes 470 metrů čtverečních. Dalších 275 metrů čtverečních má ale i jeho terasa s výhledem na oceán. Za jeden metr čtvereční tak prý anonymní kupec zaplatil v přepočtu 47 780 dolarů, což je v přepočtu bezmála jeden milion korun.

Má Ivanku Trump za sousedku a parkovací místo s chlazením

To ale není všechno. Hned patro nad ním údajně bydlí dřívější poradce bývalého prezidenta Donalda Trumpa Jared Kushner s Ivankou Trumpovou, jeho dcerou a Kushnerovou manželkou, a třemi jejich dětmi. Kaskádový dům všem svým rezidentům nabízí vnější a vnitřní bazény, střešní tenisový kurt, posilovny, saunu či parkovací místa s volitelnou teplotou.

Placení za nemovitosti v kryptoměnách se podle médií v posledních letech stává čím dál populárnější. Ne všichni realitní makléři je ale přijímají či transakce pomocí nich umí provádět. Někteří si ovšem platí poradce nebo se sami zaučují. U Miami Beach navíc vnímají rekordní nákup teprve jako začátek.

„Kryptoměny jsou budoucností bohatství a my věříme, že tohle je teprve začátek. Arte stanovil precedens toho, jak tyto prodeje mohou vypadat a jak rychle mohou přijít. Jsme hrdí, že jsme položili základy pro tento nový obchodní svět,“ uvádí v tiskovém prohlášení Giovanni Fasciano, partnerský developer firmy Arte.

Miliardový rekord se rýsuje v Londýně. S vlastními lázněmi i kinem

Rekordní transakci v kryptoměně na americkém realitním trhu nicméně může hravě překonat nabídka z Londýna. Tamní miliardář a podnikatel v nemovitostech Nick Candy v dubnu oznámil, že za 175 milionů liber, tedy asi 5,2 miliardy korun, prodá svůj dvoupatrový penthouse v rezidenčním a maloobchodním komplexu One Hyde Park a přijímat za něj bude i kryptoměny. Luxusní byt o rozloze více než 1 670 metrů čtverečních má i soukromé lázně, bazén o délce 21 metrů, kino, koktejlový bar a pět ložnic.

Poradenství realitním makléřům v oblasti kryptoměn podle časopisu Business Insider tvoří již vcelku svébytný obor a byznys. Třeba start-up Propy takto nabízí kurzy s cenovkou okolo 500 dolarů za sezení. K poptávce přispívají právě takové případy jako u Miami Beach nebo v Londýně, ve kterých pozornost k digitálním platbám za nemovitosti přitahují výrazné lokality a jména.

Logika bohatých novým kryptoměnovým miliardářům prý dojde

Magazín Forbes dodává, že minulý měsíc oznámil přijímání kryptoměn za nájem ve svých maloobchodních i komerčních budovách také developer Caruso, tedy jedno z největších jmen na realitním trhu v Los Angeles, který se tak stal skutečně největší firmou v USA podnikající v nemovitostech, jež takový krok učinila.

„Historie ukázala, že lidé, kteří bohatnou, se nakonec vždy obrátí k nemovitostem, aby své jmění někam uložili a zajistili jako i svůj odkaz, a to dlouhodobě. Takže očekáváme, že nejnovější světoví kryptoměnoví milionáři a miliardáři k této logice nakonec dojdou taky,“ dodává Fasciano.

Reklama

Doporučované