Hlavní obsah

Světový tenis v Ostravě. Začal historicky největší turnaj v Česku

Foto: Profimedia.cz

Začal největší tenisový turnaj na území ČR v historii. V Ostravě nastoupí i Barbora Strýcová (na fotografii) či Karolína Plíšková.

Reklama

Za normálních okolností asi velmi těžko realizovatelná věc. Do Česka se sjely nejlepší tenistky světa. Hrát se bude o 12 milionů korun a velké body do světového žebříčku. To vše za velmi přísných hygienických opatření.

Článek

Mezi odhlášenými jmény najdeme například Petru Kvitovou, letošní finalistku Roland Garros a světovou čtyřku Sofii Keninovou či Markétu Vondroušovou, která měla před začátkem ostravského turnaje pozitivní test na koronavirus. Divákům se původně měla představit rovněž bývalá světová jednička Angelique Kerberová, i ona ale svou účast na turnaji na poslední chvíli zrušila.

I tak ale Ostrava bude hostit největší tenisovou akci na českém území v historii. Do třetího největšího města republiky mimo české jedničky Karolíny Plíškové přicestuje i světová pětka Elina Svitolinová či bývalá světová jednička Victoria Azarenková a další velká jména tenisového světa.

Největší hvězdy bílého sportu do Ostravy přilákala dotace 528 500 dolarů, tedy více než 12 milionů korun a hned 470 bodů do světového žebříčku pro vítězku. J&T Banka Ostrava Open 2020 se totiž řadí do kategorie turnajů úrovně Premier a v letošní koronavirové sezoně nahrazuje čínský turnaj v Čeng-čou. Jen pro představu, co se bodového zisku týče, vítězka si připíše téměř pětinu bodů, které by získala za triumf v Grand Slamu.

Hlavní soutěž turnaje J&T Banka Ostrava Open 2020 začala v pondělí a v akci bude hned šest tenisek první světové dvacítky. Původně do Ostravar Arény mělo sice přicestovat až čtrnáct hráček ze samotného vrcholu světového žebříčku, ale řada z nich se z turnaje odhlásila kvůli znepokojující epidemické situaci v Česku.

Kvalifikace ostravského Open začala již o víkendu. Do hlavní soutěže se probojovala i deblová specialistka Barbora Krejčíková a Tereza Martincová, které tak rozšířily české zastoupení na turnaji. Kromě kvalifikantek a Karolíny Plíškové se ve dvouhře představí i Kristýna Plíšková (už mezitím stačila vypadnout), Barbora Strýcová, Karolína Muchová a Kateřina Siniaková.

Turnaj přitom doprovází řada velmi přísných hygienických opatření, které organizátoři museli konzultovat i s Ministerstvem zdravotnictví. Resort Romana Prymuly totiž turnaji udělil výjimku pro pořádání sportovní akce v době jejich zákazu.

Hráčky mohou být po celou dobu pobytu v místě dějiště ostravského turnaje jen na hotelu, který smí opustit jen při přesunu do 200 metrů vzdálené haly. Samozřejmostí již je pravidelné testování.

Už tak obvyklé nebývá omezení povoleného počtu členů doprovodného týmu hráček. Vzhledem k aktuální koronavirové situaci na území České republiky totiž povolili organizátoři hráčkám přivést si jen dva členy týmu. Tenistky, které do hlavní soutěže prošly skrze kvalifikaci, mohou mít s sebou dokonce jen jednoho člena doprovodu.

Finále turnaje je naplánované na 25. října. V Ostravě se bude hrát i čtyřhra, ve které k největším favoritkám na zisk titulu patří i české duo Krejčíková - Siniaková. Naděje na zisk již svého 32. deblového titulu si dělá i aktuální světová dvojka ve čtyřhře Barbora Strýcová, která na turnaji nastoupí s Američankou a bývalou deblovou jedničkou Bethanií Mattekovou-Sandsovou. J&T Banka Ostrava Open 2020 vysílá kanál ČT sport.

Reklama

Doporučované