Hlavní obsah

Světový unikát. Bývalý gruzínský prezident se rozhodl udělat politickou kariéru na Ukrajině. Hrozí mu tam ale vězení

Bývalému gruzínskému prezidentovi hrozí vězení v jeho rodné zemi i na Ukrajině.

 

Reklama

Bývalý gruzínský prezident Michail Saakašvili utíká na Ukrajině policistům, chce skákat ze střechy nebo organizuje demonstrace proti vládě.

Článek

Soud v Tbilisi minulý týden v nepřítomnosti odsoudil bývalého gruzínského prezidenta Michaila Saakašviliho ke třem letům vězení za úmyslné překročení pravomocí v dobách, kdy jako hlava státu omilostnil policisty odsouzené za vraždu gruzínského bankéře Sandra Girgvlianiho.

Problémy má ale Saakašvilli i na Ukrajině, kam se uchýlil a kde se snaží o novou politickou kariéru. Je zde obviněn z toho, že je členem „zločinecké organizace“, a z „napomáhání státnímu převratu ve prospěch Ruska“. Také mu hrozí, že ho Ukrajina vydá do Gruzie.

„Oni si opravdu myslí, že stačí jen křičet ‚Rusko‘ a ‚agent nepřítele‘ a každý na to skočí,“ říká na videu bývalý gruzínský prezident a pokračuje: „Lidé nejsou hloupí. Neskočili na to předtím a neudělají to ani teď. Lidé vědí, že mimo hlavního vnějšího nepřítele máme i jednoho uvnitř. A to je korupce. A tento náš vnitřní nepřítel poškozuje Ukrajinu mnohem víc.”

Jak je možné, že se bývalý gruzínský prezident stal nejviditelnějším ukrajinským opozičním politikem? Podívejte se na pořad Svět bez obalu.

Reklama

Související témata:

Doporučované