Hlavní obsah

Světoznámá architektka Jiřičná navrhne podobu nejvyššího domu Ostravy

Foto: město Ostrava

„Vzdávat se dominant není cesta, kterou bychom volili. Rozhodli jsme se proto zadat zpracování návrhu rekonstrukce objektu studiu proslulé architektky Evy Jiřičné,“ řekl primátor Ostravy Macura.

Reklama

Návrh na rekonstrukci výškového domu v Ostrčilově ulici v centru Ostravy připraví pro město studio světoznámé architektky Evy Jiřičné. Objekt o 22 podlažích je kvůli technickým problémům prázdný už sedm let.

Článek

Dům je ve velmi špatném technickém stavu. Má nefunkční opláštění, které navíc obsahuje azbest. Konstrukční systém vykazuje statické poruchy, nevyhovující jsou bezpečnostní parametry, především protipožární, únikové trasy. Podle odborníků je přesto možné řešit stav budovy adekvátní rekonstrukcí, její demolice tedy není nutná.

„Výškový dům v Ostrčilově ulici rozhodně patří ke známým architektonickým dominantám Ostravy. Již léta je ale ve velmi špatném stavu a náročnost jeho rekonstrukce způsobila dlouhodobé oddalování problému a dodnes svádí k jednoduchým úvahám, jako jsou návrhy na jeho demolici,“ uvedl primátor Tomáš Macura. „Vzdávat se dominant však není cesta, kterou bychom volili. Rozhodli jsme se proto zadat zpracování návrhu rekonstrukce objektu studiu proslulé architektky Evy Jiřičné. Její tým je známý jedinečností architektonických návrhů, citlivým přístupem k hodnotám původních staveb i kvalitním technickým zpracováním, které budou pro tuto stavbu nezbytné. Rozhodně nebudeme prvním ani posledním městem, které úspěšně zvládlo přestavbu dříve postavených výškových budov na současné podmínky a bezpečnostní normy.“

Foto: Seznam Zprávy

Zlínská rodačka Eva Jiřičná je architektka a designérka, aktivní v Londýně a Praze. Má dva architektonické ateliéry – v Londýně a AI Design se sídlem v Praze, který založila s architektem Petrem Vágnerem v roce 1999.

Návrh by měl být hotový v lednu příštího roku.

V roce 2010 přitom město uvažovalo o prodeji soukromému majiteli, který by jej zdemoloval a na místě postavil jinou budovu. Druhou variantu prosazoval v roce 2013 městský obvod Moravská Ostrava a Přívoz, který měl budovu ve správě. Ten chtěl objekt rekonstruovat, snížit o 10 pater a přestavět na menší byty pro mladé rodiny nebo seniory. Aktuálně tedy město zadalo přípravu návrhu na využití budovy studiu AI Design architektky Evy Jiřičné.

„Architektonické studio AI Design bude hledat to nejvhodnější využití objektu. Stanoveno bude také na základě jeho technických parametrů, které jsou jiné pro byty a jiné pro kanceláře. Jednat by se mohlo o kombinaci funkcí,“ dodala investiční náměstkyně Zuzana Bajgarová. „Přestože obvod navrhoval snížení budovy, protože při zachování současného počtu podlaží bude rekonstrukce technicky velmi náročná, rozhodli jsme se přijmout tuto výzvu a 68 metrů vysokou dominantu v centru města zachovat.“

Architektem domu byl Jan Slezák z ostravského Stavoprojektu. Jde o nejvyšší ostravský dům a třetí nejvyšší ostravskou stavbu po Nové radnici a Bolt Tower. Postaven byl v letech 1965 až 1968. Využíval se k bydlení i jako kancelářské prostory. Architekta Jiřičná v minulosti navrhla v Ostravě i možnou podobu lávky vedoucí k obchodnímu centru Forum Nová Karolina. Její návrh ale firma nikdy nerealizovala, rozhodnutí tehdy zdůvodnila vysokými finančními náklady.

Reklama

Doporučované