Hlavní obsah

Světoznámý Semjon Byčkov bude novým šéfdirigentem České filharmonie

Do čela České filharmonie se postaví Semjon Byčkov.Video: Tereza Nováková

 

Reklama

Novým šéfdirigentem České filharmonie (ČF) bude americký dirigent ruského původu Semjon Byčkov. V pátek to uvedla ČTK a informaci pro Seznam Zprávy potvrdil i generální ředitel filharmonie David Mareček. Byčkov na postu nahradí letos zesnulého šéfdirigenta Jiřího Bělohlávka.

Článek

„Ano, je to pravda. Není důvod tuto informaci popírat. Je to tak domluveno a je to naše volba,” potvrdil pro Seznam Zprávy Mareček. Další podrobnosti podle něj oznámí vedení nejznámějšího českého orchestru na pondělní tiskové konferenci. Ten den by také měla podle ČTK být s novým šéfdirigentem podepsána smlouva.

Čtyřiašedesátiletý Byčkov je od minulé sezony jedním z hostujících dirigentů nejznámějšího tuzemského orchestru. Stal se také uměleckým ředitelem Čajkovského projektu, který zahrnuje nahrávání všech symfonií ruského skladatele pro společnost Decca.

Byčkov byl horkým kandidátem

O postu šéfdirigenta se rozhodovalo dlouho, ale volba byla nicméně jasná. V srpnu se ministr kultury Daniel Herman spolu s Marečkem s Byčkovem setkali v Londýně, cituje ČTK web ministerstva. Diskutovali spolu o budoucnosti České filharmonie a další spolupráci. Jméno Byčkova také patřilo k nejčastěji zmiňovaným, když se o Bělohlávkově nástupci v médiích spekulovalo.

„Byčkov je vynikající hudebník a velmi náročný dirigent. Jeho přínos pro orchestr je nesporný, protože je velmi náročný a současně inspirativní, takže jsem rád, že se ujal Čajkovského projektu,“ řekl ČTK loni při příchodu Byčkova do ČF tehdejší šéfdirigent Bělohlávek.

Byčkov se narodil v Petrohradě, respektive tehdejším Leningradě v roce 1952. První dirigentské zkušenosti získal již za studií ve svých 19 letech. V roce 1975 ve věku 22 let emigroval do Spojených států, kde v roce 1983 obdržel americké občanství.

Během své dosavadní kariéry dirigoval téměř všechny významné orchestry světa, jako jsou například Berlínská a Vídeňská filharmonie, Londýnský symfonický orchestr nebo Newyorská filharmonie. Pravidelně vystupuje rovněž na festivalu BBC Proms. Zároveň sklízí úspěchy v operním žánru, kde řídil například Královskou operu Covent Garden v Londýně, newyorskou Metropolitní operu, Vídeňskou státní operu nebo Salcburský festival.

Dát přednost mládí, nebo dlouholeté praxi?

Jiří Bělohlávek se šéfdirigentem ČF stal nejprve počátkem 90. let a poté podruhé v září 2012. Zemřel letos 31. května po těžké nemoci ve věku 71 let. Do poslední chvíle přitom s orchestrem vystupoval a společně plánoval budoucnost. Hudební znalci se shodují, že se mu podařilo vyvést orchestr z krize a úspěšně ho vrátit na zahraniční pódia.

Mareček po Bělohlávkově úmrtí uvedl, že ČF stojí před otázkou, zda bude pokračovat s mladším českým šéfdirigentem jako s investicí, která se v budoucnu bude zhodnocovat, nebo si za šéfa zvolí staršího zkušeného dirigenta ze zahraničí. V hudebních kruzích se mluvilo o českých dirigentech střední generace - Tomáši Netopilovi a Jakubu Hrůšovi, který byl Bělohlávkovým žákem. V orchestru působili od roku 1989 celkem tři zahraniční šéfdirigenti.

Nejvýznamnější český symfonický orchestr svou koncertní činnost zahájil v roce 1896 vystoupením v Rudolfinu pod vedením Antonína Dvořáka. K jeho slavným šéfdirigentům patřili Václav Talich, Rafael Kubelík, po roce 1989 se pak vedle Bělohlávka v této pozici vystřídali Gerd Albrecht, Vladimir Ashkenazy, Zdeněk Mácal, Elijahu Inbal a znovu Bělohlávek, který letos v lednu prodloužil svou smlouvu až do roku 2022.

Reklama

Doporučované