Hlavní obsah

Světu popsal, proč se buňky samy požírají. Teď dostal Japonec Ósumi Nobelovu cenu

 

Reklama

Na Nobelovu cenu za fyziologii a lékařství bylo letos nominováno 273 kandidátů.

Článek

Stockholmský Karolinský instut uvedl, že Ósumiho ocenil za „vynikající experimenty" z 90. let minulého století týkající se recyklačního mechanismu buněk zvaného autofagie. Špatně fungující proces autofagie je spojován s řadou různých onemocnění, včetně Parkinsonovy choroby, cukrovky či rakoviny.

Ačkoli tento koncept byl známý již více než 50 let, „jeho zásadní význam pro fyziologii a lékařství byl odhalen teprve po výzkumu Jošinoriho Ósumiho z 90. let", konstatoval institut.

Na Nobelovu cenu za fyziologii a lékařství bylo letos nominováno 273 kandidátů.

Vyhlášením Nobelovy ceny za lékařství začal týden, během kterého bude rovněž ohlášena v úterý cena za fyziku, ve středu cena za chemii a v pátek za mír. Příští pondělí se pak svět dozví jméno laureáta Nobelovy ceny za ekonomii a ve čtvrtek 13. října jméno držitele Nobelovy ceny za literaturu.

Na vyznamenané kromě finanční částky ve výši osmi milionů švédských korun (22,5 milionu Kč) čeká i účast na tradičním slavnostním ceremoniálu, který se uskuteční v den výročí úmrtí Alfreda Nobela 10. prosince. Nobelova cena za mír se bude předávat v norském hlavním městě Oslu, ceny za lékařství, ekonomii, fyziku, chemii a literaturu ve Stockholmu.

Reklama

Doporučované