Hlavní obsah

Svíčková taky nechutná všude stejně, říká k dvojí kvalitě potravin ředitel z Nestlé

Vědci pro nás vyvíjejí „zdravější cukr“, tvrdí šéf korporátních záležitostí české pobočky Nestlé Vratislav Janda.Video: Adam Junek

 

Reklama

Sjednocení výrobků pro celý evropský trh bude nevýhoda pro spotřebitele, přijdou o své regionální příchutě, říká Vratislav Janda.

Článek

Z jednadvaceti testovaných dětských výživ, krmiv pro domácí zvířata a privátních výrobků obchodních řetězců prodávaných v podobném obalu v Německu, Rakousku, Česku, Slovensku a Maďarsku jich bylo stejných pouze sedm. Takový je výsledek testů, které si zadalo Ministerstvo zemědělství, aby podpořilo své tažení proti takzvané dvojí kvalitě potravin.

Téma se stalo v Česku předvolebním a zabývá se jím i Brusel. V pátek o problému jednali v Bratislavě premiéři čtyř středoevropských zemí i eurokomisařka Věra Jourová. Podle šéfa české vlády Bohuslava Sobotky je potřeba dvojí kvalitu zboží v zemích EU řešit revizí unijní směrnice o nekalých obchodních praktikách.

„Je to čiré politikum. Kdybych byl ministr zemědělství, tak bych to asi dělal stejně, zvlášť před volbami. Ale pro nás je to jen možnost upravit složení podle chutí jednotlivých regionů,“ říká ve Výzvě Vratislav Janda, ředitel pro korporátní záležitosti české pobočky nadnárodního potravinářského gigantu Nestlé.

Proč potravinářské kolosy, když upravují recepturu, nezmění i obal? Dováží se do Česka méně kvalitní potraviny? Jaké dopady bude mít případné zavedení jednotných pravidel pro celou EU? A jak se výrobci vyrovnávají s trendem zdravějších potravin? Na otázky odpovídá Výzva Adama Junka.

Reklama

Doporučované