Hlavní obsah

Svíčky v kelímku byly jediná schůdná možnost, odmítá Hrad kritiku za pietu

Foto: SZ Michal Šula

Pieta na Pražském hradě za zemřelé s covidem-19.

Reklama

Za plastové kelímky pro pondělní pietu zaplatila Správa Pražského hradu necelých 28 tisíc korun. Svíčky pak stály dalších 128 tisíc korun.

Článek

Pondělní pieta na Pražském hradě za zemřelé s onemocněním covid-19 vzbudila u části veřejnosti nevoli. Podle kritiků bylo neuctivé, že svíčky symbolicky zapálené za každou oběť koronaviru byly vloženy do plastových kelímků určených na nápoje.

Podle mluvčího Správy Pražského hradu Jana Pastora bylo takové uspořádání zvoleno z bezpečnostních důvodů. „Tuto variantu zvolil organizátor akce (Kancelář prezidenta republiky - pozn. red.) s ohledem na varování před silným větrem,“ uvedl Pastor.

Podle Pastora se uvažovalo i o tom, že se svíčky vloží do sklenic nebo přiklopí nějakým víčkem. Takové řešení by prý ale bylo příliš drahé nebo by se ochrana pro 30 tisíc svíček nesehnala dost rychle.

„Jako jediná schůdná a zároveň časově i finančně dostupná eventualita se ukázaly právě plastové kelímky,“ dodal Pastor.

Správa Pražského hradu podle Pastora za tyto kelímky zaplatila téměř 28 tisíc korun. Svíčky ji pak stály dalších 128 865 korun.

Schválně zdeformováno

Na sociálních sítích se objevily fotografie, podle nichž minimálně část kelímků nevydržela. A oheň je poničil.

Ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Rudolf Jindrák na kritiku reagoval na Twitteru slovy, že se kelímky nepokroutily teplem, ale byly schválně zdeformované, aby lépe chránily plamen svíčky. Mluvčí prezidenta pak o půllitrových kelímcích, které se používají například na točené pivo, na sociálních sítích hovořil jako o „obalech na svíčky“.

První svíčku zapálil prezident Miloš Zeman společně s manželkou Ivanou a dcerou Kateřinou. Bílé svíčky zcela zaplnily třetí nádvoří Pražského hradu, část druhého a první nádvoří.

Ze svíček byla také vytvořena symbolická cesta od všech vstupů, která návštěvníky navedla k pietnímu místu na třetím nádvoří, u kterého mohli nechat květinu. Svíčky na nádvořích po Zemanovi následně zapalovaly desítky hradních zaměstnanců, u volně přístupných míst se zapojovali i návštěvníci hradu.

Reklama

Doporučované