Hlavní obsah

V neděli mají přijít velmi silné bouřky. Na Brněnsku už je zakusili

Podle místních padaly z nebe až dvoucentimetrové kroupy. Foto: Miroslav Novák.Video: Lukáš Svoboda

 

Reklama

Hasiči na Pohořelicku zasahovali v pátek při 35 událostech spojených s počasím. Voda natekla do garáží i sklepů.

Článek

Stačilo třicet minut silného lijáku a Pohořelicko na Brněnsku v pátek večer postihla apokalypsa. Téměř dvoucentimetrové kroupy tloukly o střechy, skleníky a napáchaly škody na úrodě. „Napršelo přes padesát milimetrů srážek. Někde napadla až čtyřcentimetrová vrstva krup. Švihalo to fest. Něco takového nepamatuju,“ popsal spoušť pohořelický starosta Miroslav Novák (ODS).

Voda se valila po silnicích i zahradách. „Ve třech lokalitách zaplavila také veřejné komunikace. V ulici Lesní jsme museli vypnout veřejné osvětlení. Problémy byly také ve Sportovní a v Chaloupkách,“ dodal starosta. Situaci přirovnal k povodním na jaře roku 2006. „Ale ani tehdy nebyly takové kroupy,“ zdůraznil.

Lidem v pátek natekla voda do sklepů a garáží. „Na Pohořelicku jsme řešili asi 35 událostí. V mnoha případech bylo třeba odčerpávat vodu. Zpočátku to vypadalo apokalypticky, ale nakonec pomohlo úplně otevření poklopů a vpustí do kanalizace,“ sdělil mluvčí jihomoravských hasičů Filip Venclovský.

+5

Zatímco škody v domech jsou podle místních zanedbatelné, kroupy poničily ovoce a zeleninu. „Kukuřice jsou celkem zničené a pryč je také něco z hroznů. Obilí jen polehalo,“ sdělil místní Lukáš Svoboda, který večerní bouřku natočil na mobil.

Škody potvrdil také Novák. „Pomlátilo to komplet zeleninu. Zničené jsou třeba květák, jahody, broskve nebo meruňky. To všechno pohnije. Pod stromy je spousta spadaného listí. Tohle tady asi nečekal nikdo,“ doplnil.

Následky bouřky řešili ještě v sobotu. „Trochu jsme se trápili v okolí místní cihelny. Voda stekla z polí do rybníka a pak se valila přes šumický poldr. Kolem cihelny teče potok v malém korýtku. Voda přetékala na vedlejší silnici, ale zvládli jsme to,“ dodal starosta.

V nedalekých Přibicích také řešili dramatickou situaci. „Podmáčela se tam půda a hrozilo zřícení stodoly. Na místo jsme vezli statika,“ popsal Venclovský. Stodola naštěstí nespadla.

Lijáky, bouřky i silný vítr hrozí Česku i v následujících hodinách a dnech. V sobotu už zasáhly Francii a Německo. Meteorologové tam dokonce varují před takzvanými supercelami. Takové bouře patří k nejničivějším, většinou se vyskytují ve Spojených státech, Evropu zasáhnou zřídka.

Studená fronta míří také do České republiky, zasáhne ji hlavně v neděli a v noci na pondělí.

Český hydrometeorogický ústav v sobotu před polednem aktualizoval výstrahu. Platí od nedělních 12:00 do úterního poledne. „V neděli kolem poledne a odpoledne se mohou především v centrální části republiky vyskytovat velmi silné bouřky s krátkodobými úhrny srážek okolo padesáti milimetrů,“ uvedl meteorolog Štefan Handžák.

Silné deště budou slábnout v noci na pondělí. „V některých úsecích řek můžeme očekávat dosáhnutí prvního stupně povodňové aktivity, výjimečně i vyšších stupňů. Situaci budeme upřesňovat,“ dodal Handžák.

Bouřky mohou doprovázet kroupy a silný nárazový vítr o síle až devadesát kilometrů v hodině.

Meteorologové původně varovali před zvýšenými hladinami řek v Beskydech a Jeseníkách, tuto výstrahu ale odvolali.

Reklama

Doporučované