Hlavní obsah

Svitavy zvažují výstavbu muzea pro svůj velký betlém

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Vedení Svitav zvažuje, kam umístit po dokončení restaurování velký mechanický Svitavský betlém. V místním muzeu pro rozsáhlý exponát vhodné místo není.

Článek

Město si proto nechalo zpracovat studii na muzeum nové, které by sloužilo pouze pro tento účel, řekl ČTK mluvčí Svitav Jiří Johanides.

Vzniknout by mělo z vybydleného bytového objektu v sousedství Ottendorferova domu. Vstup do muzea betlémů by byl možný ze dvou stran, z náměstí i boční ulice, v prostoru mezi oběma domy by byl umístěn hlavní nástupní prostor. V tomto nově vytvořeném foyer by měly být schodiště, rampy a výtah navržené v několika výškových úrovních. Zázemí pro návštěvníky, sklady a archiv by byly v podzemním patře, aby zůstalo volné přízemí.

Hlavnímu exponátu, velkému mechanickému betlému, studie vyhradila dvoupodlažní převýšený prostor s litinovými sloupy, ze kterého by bylo přístupné menší mezipatro. Ve druhém podlaží má být umístěna další expozice muzea a menší sál, podkroví má patřit herně.

V přední části zahrady u muzea by měla být postavena vyhlídková osmiboká věž, která by sloužila také jako poutač na muzeum betlémů. V ní má být umístěn další mechanický betlém, jehož postavy by se objevovaly v oknech věže. Do orloje by bylo možné vejít a sledovat mechaniku zevnitř.

Náklady na výstavbu se odhadují až na 100 milionů korun. Zda bude město moci využít dotaci či si vezme úvěr, není zatím jasné. Podle Johanidese by se mohlo začít stavět nejdříve v roce 2022.

Celý Svitavský betlém s bohatou architekturou je souborem prací několika betlémářských spolků z let 1826 až 1942. Do svitavského muzea se dostal po roce 1945, kde ze zřejmě čtyř betlémů vznikl jeden velký. Původně byla venkovská část pohyblivá a městská statická. Měří asi 15 metrů na délku a 2,5 metru na výšku.

Reklama

Doporučované