Hlavní obsah

Svítidla s ručním sklem z Janštejna bude ukazovat virtuální dům

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Společnost Janštejn Glass Group, do níž patří sklárna v Janštejně na Jihlavsku i výrobce designových svítidel Brokis, rozšiřuje prezentaci na internetu.

Článek

„Šest ze sedmi zahraničních veletrhů, na nichž měla představit letošní kolekce, se nekonalo kvůli koronaviru, zjara nefungovaly ani obchody. Svítidla bude možné vidět i ve virtuálním domě,“ řekl majitel skupiny Jan Rabell.

Virtuální dům s osmi místnostmi a dvěma terasami naprogramuje firma z italského Milána do konce září. Společnost Janštejn Glass Group, která prodává za hranicemi 95 procent produkce, také rozeslala vzorky obchodníkům nejen v Evropě.

„Musíme hledat cesty, jak dostávat výrobky jednak virtuálně, jednak fyzicky blíž k odběratelům, a to v takové kvalitě, aby nebyla zaměnitelná,“ řekl Rabell. Podotkl, že kradené fotky svítidel z Janštejna se často objevují na cizích e-shopech.

V janštejnské sklárně s víc než dvousetletou tradicí se ručně vyrábí skleněné díly pro svítidla. Mezi odběrateli je 11. rokem sesterská firma Brokis, halu na kompletování svítidel má vedle hutě. Nová firma Brokisglass vyrábí svítidla z designového skla, jež začala sklárna nedávno lisovat ze svých střepů. Skupina se 135 zaměstnanci má rovněž své truhlářství a firmu na projektové řešení vybavení interiérů.

Šíření koronaviru podle Rabella ztěžuje obchodování už od ledna. Nejtěžší podle něj bylo období na přelomu dubna a května, kdy objednávky klesly i pod polovinu. Sklárně, v níž pracuje 75 lidí, pomohl odběr Brokisu, kde se dělala svítidla i na sklad. Skláři zůstali doma devět dnů zkraje května, 14 dní byl pak provoz sklárny zkrácený na čtyři dny v týdnu.

Podle Rabella ale na rozdíl od výrobců v některých jiných zemích podnik v Janštejně dodávky nepřerušil. „Což nám zvedlo kredit, posílilo důvěru ze strany zákazníků, protože měli co prodávat,“ řekl. Celá skupina měla vloni obrat 250 milionů Kč, sklárna se na něm podílela 65 miliony. Dopady koronavirové pandemie na letošek budou záviset i na tom, jak se situace bude vyvíjet na podzim. Rabell zatím předpokládá meziroční pokles obratu skupiny do deseti procent.

Sklárna v Janštejně vznikla v roce 1809. Za socialismu spadala pod národní podnik Osvětlovací sklo Valašské Meziříčí. Rabell koupil upadající sklárnu před 23 lety. Uměleckou ředitelkou Brokisu je designérka Lucie Koldová, s firmou spolupracují také další významní tvůrci. Novou kolekci venkovních svítidel navrhla pro Brokis japonská designérka Fumie Shibata.

Reklama

Doporučované