Hlavní obsah

Svou dceru nechce nechat umřít bez pomoci. České úřady ji ale hodlají vyhostit

Jak pokračuje příběh nešťastné matky a její těžce nemocné dcery?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

„Umřu ve spánku? To by bylo nejlepší asi. Jim to je jedno, že ten človíček mele z posledního. A že ta maminka chce pomoct tomu dítěti. Jo, že nebudeme zatěžovat ústavy, nebudeme zatěžovat ten systém, že to chce máma udělat pro své dítě,” říká Olga Sokolovská, která žije v České republice už 22 let.

Článek

Tehdy si mladá dvacetiletá dívka z Ukrajiny do Česka přišla splnit sen o lepším životě. Plány jí ale zkřížila nemoc, která se u Olgy objevila po pár letech – roztroušená skleróza. Nejprve jen tak klopýtala, špatně viděla. Dnes už své tělo vůbec neovládá a je plně závislá na nepřetržité pomoci druhých. Její stav se měsíc od měsíce razantně horší a ona sama ví, že v podstatě čeká na smrt.

Její přání je dožít po boku své matky, která jí i přes svůj věk pomáhá prakticky se vším. Doslova obsluhuje její tělo. Problémem ale je, že podle českého zákona o pobytu cizinců nesmí osoba mimo EU získat povolení k pobytu, i když je důvodem zdraví a nemohoucnost vlastní dcery. Půl roku bojuje matka Olgy s Ministerstvem vnitra ČR a snaží se všechny přesvědčit, že o dceru chce pečovat do poslední minuty jejího života.

V těchto dnech už měla být z rozhodnutí ministerstva zpět na Ukrajině, tedy vyhoštěna. V okamžiku, kdy jsme ale příběh znovu začali natáčet a chtěli vyjádření od kompetentních úředníků, najednou je všechno jinak. Jde ale o trvalé řešení?

Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každou neděli od 20:00.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Související témata:

Doporučované