Hlavní obsah

Svrčinová chtěla jen PCR testy. Neuspěla, používat se budou dál i antigenní

Foto: vláda.cz

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová.

Reklama

K prokazování v rámci protiepidemických opatření se budou vedle PCR testů na covid-19 dál používat i antigenní testy. A to proto, že je uznává evropské společenství.

Článek

S návrhem upustit v rámci opatření od antigenních testů přišla Svrčinová na úterním jednání Centrálního řídícího týmu. Podle jejího plánu se do budoucna mělo počítat jen s PCR testy.

Jak ale hygienička později uvedla pro Českou televizi, plán byl zamítnut. V budoucnu by se však pouze PCR metodou mohlo testovat například ve třídách, pokud by o tom rozhodla příslušná hygienická stanice.

„Přestat uznávat antigenní testy úplně nemůžeme, protože se uznávají jako relevantní na území evropského společenství a jsou uznávány evropským společenstvím. Tak se v tom přeshraničním styku budou uznávat, samozřejmě. Diskutujeme také o možnosti uznávat v určité situaci jen ty přesnější PCR testy,“ uvedla hlavní hygienička pro Českou televizi a zmínila školy, kde by se mohly v budoucnosti při došetřování ohnisek nákazy preferovat PCR testy.

Na základě epidemiologického šetření tam budou pouze tyto testy podle Svrčinové „ordinovat“ krajské hygienické stanice.

Nyní to bude ve školách fungovat tak jako teď. A pokud bude krajská hygienická stanice potřebovat otestovat dvě, tři třídy, tak zavede žádanky do systému a děti půjdou na PCR testy, doplnila hygienička.

Testy ve školách

Podle informací z úterního jednání centrálního řídícího týmu také vyplynulo, že po 15. listopadu by mohlo skončit lokální testování ve školách v okresech, kde je nad 300 nových případů nákazy covidem-19 na 100 tisíc obyvatel týdně. Po tomto datu už by se testovalo jen tam, kde to nařídí krajští hygienici, a používaly by se pouze PCR testy. Ve školách se děti na covid-19 testovaly toto pondělí v osmi okresech. Příští pondělí se testování zopakuje a rozšíří se o dalších 23 okresů, 15. listopadu by pak mělo být poslední kolo lokálního testování.

Poté by se testovalo jen tam, kde to nařídí krajská hygienická stanice například na základě toho, zda měl někdo ze žáků či zaměstnanců pozitivní test na covid. Testování by pak bylo výhradně metodou PCR, která je přesnější než antigenní testy, které se většinou ve školách používají.

„Je to dané zákonem, nezávislost krajských hygien je tady daná. Krajští hygienici mají velké kompetence, takže já osobně proti tomu nic nemám,“ odpověděl v Glasgow premiér Andrej Babiš (ANO). „My jsme na Radě pro zdravotní rizika včera (v pondělí) diskutovali různá další opatření, není tam shoda. Nevím, jestli v rámci klinické skupiny dospěli k novým situacím, ale nemám zatím takovou zprávu,“ dodal.

Kvůli výběru okresů, ve kterých se testuje, čelilo Ministerstvo zdravotnictví kritice. Podle ministra Roberta Plagy (za ANO) by mělo o zařazení okresů Ministerstvo zdravotnictví rozhodovat podle predikcí vývoje epidemie, nikoli podle týden starých dat o počtu nakažených.

Centrální řídící tým by se nicméně měl návrhy zabývat znovu ve čtvrtek. „Jednání bylo hodně pracovní, řešilo se více možností zpřísnění opatření proti rostoucím číslům epidemie. Možných řešení bylo více, ale neskončilo nic jasným závěrem, respektive řada lidí dostala úkoly, které se musí vyřešit do čtvrtka,“ napsal Seznam Zprávám mluvčí resortu zdravotnictví Daniel Köppl.

Reklama

Doporučované