Hlavní obsah

Svůj dluh už jednou zaplatil. Teď ho po něm exekutoři vymáhají znovu

Záhady Josefa Klímy z 10. října 2019: Už jednou svůj dluh zaplatil, teď ho po něm exekutoři vymáhají znovu.Video: Lukáš Šereš, Seznam Zprávy

 

Reklama

Mnohaletá hráčská závislost svrhla Rostislava Ambrose z Opavy do propasti. Dnes sčítá daň, kterou za svou hráčskou vášeň zaplatil. Kdysi ženatý muž se třemi dcerami přišel během pár let úplně o všechno. O manželku, přízeň dcer i o majetek.

Článek

„Lituju nejvíc toho, když jsem se poprvé posadil k té ruletě. Toho nejvíc lituju. To bych si nejradši nafackoval. Opravdu nafackoval. Ale bohužel, to nepomůže.“

To jsou slova devětapadesátiletého Rostislava Ambrose z Opavy. Kdyby prý mohl vrátit čas, mnoho věcí by dnes už udělal úplně jinak. „Když si tam sednete a vyhrajete 1000 korun, tak chcete víc, a pořád víc, a prostě tímto způsobem jsem přišel do toho hrozného mínusu.“

Narůstající vír půjček a následných dluhů ho dovedl do bodu, když už nebyl schopen své závazky splácet. Nebankovní společnosti, které vždy byly ochotny mu půjčit, se už po čase nezdály být tak ideální. Zejména když splátky dosáhly závratných částek. A tak se jako jediná možná cesta, jak se z dluhové propasti dostat, nabízela insolvence. Podmínky pro ni však Rostislav Ambros nesplňoval. Se svou manželkou totiž vlastnil byt.

Jediné, co přicházelo v úvahu, bylo vyhlášení konkurzního řízení.

Tři a půl roku se mu tak strhávaly nemalé částky z platu. Aby byly pohledávky věřitelů uspokojeny co nejdříve a v plné výši, došlo nakonec i na prodej společného bytu. Manželství skončilo rozvodem. A pan Ambros zakotvil v neútulném pronajatém bytě.

Definitivní konec konkurzního řízení, které se završilo letos v srpnu, mu dávalo alespoň nějakou naději na lepší život. Ale jak se záhy ukázalo, tak jednoduché to není.

Čáru přes rozpočet mu udělala dávná exekuce jedné ze společností, od které si kdysi půjčil peníze. Společnost GFIG z Pardubic svou pohledávku vůči Rostislavu Ambrosovi postoupila během konkurzního řízení jiné společnosti, firmě GENOR z Prahy. A ta pochopitelně byla v rámci konkurzního řízení v plné výši dluhu uspokojena. Přesto teď pan Ambros tento dluh znovu platí. A znovu jsou mu z jeho platu strhávány nemalé částky. Reálně mu tak zbývají měsíčně na živobytí necelé dva tisíce korun.

„Já si kupuju, abych ušetřil, chleba, nějakou nakrájenou uzeninu, to mi vydrží třeba na pět dnů, nebo mléko, máslo. Koupím nákup za tři sta, to mi vydrží na pět dnů, na týden, po týdnu zase udělám nákup za tři stovky.“ popisuje svůj momentální život Rostislav Ambros.

Nakonec se zdá, že se mu přece jen částečně uleví. Když jsme totiž začali případ natáčet, exekutor se rozhodl zmíněnou exekuci částečně zastavit a Rostislav Ambros tak už nebude muset platit svůj dávný dluh podruhé. Ovšem náklady spojené s exekucí uhradit bude muset.

Jaká byla cesta pana Ambrose do dluhové pasti, a proč celý tento exekuční omyl vznikl, zjistíte v úvodním videu. Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každý čtvrtek od 20:50.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované