Hlavní obsah

Švýcaři odmítli v referendu o jádru vzdát se významné části elektřiny

Video: Barbora Kalátová

 

Reklama

V Česku by hlasování dopadlo jednoznačně, patříme k největším podporovatelům jaderné energie.

Článek

Švýcaři odmítli uzavírání svých jaderných elektráren, které prosazují ochránci životního prostředí. V referendu, jehož výsledky ještě nejsou zcela sečteny, ale zbývající hlasy už ho nemohou změnit, současně rozhodovali o zákazu výstavby nových jaderných elektráren. Ani ten neprošel.

Ve Švýcarsku je v provozu pět zařízení, které dohromady vyrábí 40 procent elektřiny. Pokud by výsledkem referenda bylo „ano”, tři z těchto pěti elektráren by už příští rok musely být zavřeny.

„Myslím si, že v tomto okamžiku by byl dopad poměrně velký, protože by to znamenalo, že by Švýcarsko v zásadě do jednoho roku přišlo o výrobu odpovídající 12 procentům současné domácí výroby, a to není vůbec málo," řekl ještě před zveřejněním výsledky referenda v rozhovoru pro Seznam Zprávy analytik a investor Michal Šnobr.

Zelení a sociální demokraté začali usilovat o referendum po havárii japonské elektrárny Fukušima, kterou v roce 2011 zalila vlna tsunami po zemětřesení. Podle nich jsou švýcarské elektrárny staré a tím pádem nebezpečné.

Po incidentu v Japonsku sice švýcarské úřady oznámily plány na postupné uzavírání elektráren, ale bez konkrétních dat. Uvedly pouze, že elektrárny vyřadí z provozu, až když skončí jejich přirozená životnost. Jenže podle odpůrců jaderné energie je tato strategie dost nejasná a elektrárny tak mohou zůstat v provozu donekonečna.

V Česku? Nereálné, jsme v jiné situaci, říká expert

O zákazu využívání jaderné energie se vedou debaty nejen ve Švýcarsku, ale i v dalších státech, například v Německu. Analytik Michal Šnobr se domnívá, že podobná situace v Česku nemůže nastat. „Těžko si to dokážu představit, protože jsme v trošku jiné situaci. Máme v zásadě dvě jaderné elektrárny, které kryjí víc než třetinu spotřeby elektřiny. Dlouhodobě si Česká republika zakládá na tom, že spotřebovanou elektřinu také sama vyrobí. Významnou část vyvážíme především do Německa, Rakouska a na Slovensko. Myslím si, že v naší situaci nevede nic k tomu, abychom stáli před podobným rozhodnutím jako ve Švýcarsku. Obecně totiž platí, že podpora jaderné energetiky v Česku je jedna z nejvyšších v celé Evropě a zatím se na tom dlouhodobě nic nemění," řekl Šnobr.

Všech pět švýcarských elektráren se nachází ve vzdálenosti 70 kilometrů od městských center. Kvůli obavám veřejnosti Švýcaři nepostavili novou jadernou elektrárnu od roku 1984.

Ke schválení iniciativy, kterou kromě Švýcarské strany zelených a části levice podporovala také různá ekologická hnutí, byla podle švýcarských zákonů o referendu nutná nejen většina všech hlasujících voličů (Volksmehr), ale i schválení "kantonální většinou" (Ständemehr), přičemž z 26 kantonů má dvacet celý hlas a šest disponuje hlasem polovičním.

Krátce po poledni bylo jasné, že iniciativu odmítli lidé v 11 kantonech a v jednom bývalém "polokantonu", a iniciativa tak již nemůže získat "kantonální většinu". Podle předběžných výsledků návrh navíc odmítla většina všech hlasujících, zřejmě až 55 procent. Průzkumy před referendem přitom předpovídaly velmi těsný výsledek.

Reklama

Doporučované