Hlavní obsah

Švýcaři podpořili větší ochranu LGBT komunity

Foto: Profimedia.cz

Návrh zákona byl pro mnohé kontroverzní.

Reklama

Švýcaři podle projekce institutu GFS Bern v dnešním referendu podpořili zákon zakazující diskriminaci na základě sexuální orientace. Normu, která pro případné provinilce předpokládá až tři roky za mřížemi, podle prozatímních výsledků podpořilo 62 procent Švýcarů. Informovala o tom tamní média, podle kterých jsou hlasy sečtené v 80 procentech okrsků.

Článek

Znevýhodňování osob na základě etnicity či náboženství je v zemi trestné od roku 2013. Teď se nově hlasovalo o větší právní ochraně sexuálních menšin. Pro odpůrce byl návrh problematický: mohl by údajně omezovat svobodu slova.

Nepříznivé hlasy pocházejí zejména z populistické pravicové strany SVP (Švýcarská lidová strana) i z náboženských skupin. Švýcarská reformovaná církev sice návrh podpořila, evangelická aliance, která má podporu zejména na venkově, je ale skeptická. Obává se, že nebude moci vyjadřovat názor například na stejnopohlavní sňatky, se kterými nesouhlasí.

Zastánci návrhu zákona ale odpůrce ujišťují, že nikdo nebude trestán za soukromé komentáře či přesvědčení na základě náboženství. Návrh by měl chránit LGBT komunitu před veřejnou diskriminací a agresí. Úprava zákona by se týkala například veřejných prostranství jako například restaurací či bazénů. Legitimní veřejná debata by tak neměla být omezena.

Většina lidí hlasovala předem korespondenčně.

Foto: ILGA Europe

Duhovou mapu sestavuje asociace ILGA Europe, která hájí zájmy sexuálních menšin na evropské úrovni.

Podle tzv. Duhové mapy, která zachycuje úroveň zákonné ochrany a lidskoprávní situace sexuálních menšin ve světě, se Švýcarsko nachází na 23. místě ze 49 studovaných zemí v Evropě a blízkém okolí. Situace je v zemi horší než například ve Francii, Spojeném království či ve skandinávských zemích. Naopak horší podmínky panují ve většině zemí východní Evropy, v Turecku, Arménii či Ázerbájdžánu.

Česká repubika se nachází na 31. místě za Gruzií, Slovenskem a Srbskem.

Reklama

Související témata:

Doporučované