Hlavní obsah

Švýcaři už vědí, proč vychladla stopa k Janouškovi. Popsal to nově pražský soud

Švýcaři v roce 2008 zablokovali dva účty, na kterých bylo téměř 200 milionů korun a ke kterým měl Roman Janoušek práva.Video: Radek Nohl, ČTK, Seznam Zprávy

 

Reklama

Vyšetřování případu konta s bezmála 200 miliony, k nimž měl přístup podnikatel Roman Janoušek, nebylo úspěšné.

Článek

Skupina švýcarských vyšetřovatelů, kteří se zabývají podezřelými finančními přesuny v tamních bankách, žije už více než deset let s tím, že byli na stopě případu, který považovali za velký, ale že o něj ne vlastní vinou přišli.

Tehdy – před deseti lety – byli přesvědčeni, že cestu jim překazily české úřady. Detaily se o tom dozvídáme nyní, kdy existuje verdikt pražského městského soudu v jiném případu.

Jde o rozhodnutí, jímž soud zbavuje obvinění bývalého vysoce postaveného žalobce Libora Grygárka stíhaného několik let kvůli podezření, že z moci své funkce náměstka na vrchním státním zastupitelství chránil lobbistu Romana Janouška, s nímž ho pojilo důvěrné přátelství.

Právě pozadí jednoho z největších případů, kdy se v Česku vyšetřovalo propojení vysoce postaveného činovníka justice s podnikatelským prostředím, přináší nové okolnosti, které vysvětlují, proč před deseti lety švýcarská stopa k podezřelým milionům vyhasla.

Během roku 2008 začali Švýcaři prověřovat podezření z praní špinavých peněz, a to v souvislosti s účty, k nimž měl přístup český podnikatel Roman Janoušek.

Dostali upozornění, že na dvou účtech, ke kterým Janoušek držel práva, dochází k nevysvětlitelným finančním operacím. A tak na těchto účtech vedených na jméno Janouškovy matky a firmy Botanic Finance sídlící v Panamě zablokovali přes 197 milionů korun.

Jenže celá akce skončila nakonec neúspěšně.

Proč, to švýcarští žalobci vypověděli před českými vyšetřovateli právě při vyšetřování proti Liboru Grygárkovi.

Švýcaři jasně řekli, že se jim případ nepodařilo dotáhnout kvůli tomu, že jim čeští vyšetřovatelé nepomohli.

Uvedli totiž, že kvůli zmíněným kontům žádali o pomoc Vrchní státní zastupitelství v Praze, ale překvapilo je, že několik měsíců nedostali žádnou odpověď.

„V tomto případě probíhaly zcela nevysvětlitelné finanční toky. Původ peněz však nikdy nebyl zjištěn, neboť české státní zastupitelství nepomohlo,“ řekl během výpovědi například Patrick Lamon, který byl ředitelem odboru terorismu a organizovaného zločinu spolkového státního zastupitelství Švýcarské konfederace.

Jeho slova můžeme vyčíst v dokumentu Městského soudu v Praze, který zdůvodňuje, proč soud stíhání Libora Grygárka v minulých dnech zastavil. Seznam má dokument k dispozici.

Podle Lamona dokonce jeho kolegyně, státní zástupkyně Anne Rochatová, odletěla kvůli vyšetřování kont v březnu 2009 do Prahy, aby zdůraznila, jaký význam tento případ má.

Zúčastnila se schůzky s Liborem Grygárkem, kde byl například i tehdejší šéf protikorupční policie Tomáš Martinec.

„Byla jsem překvapena, že česká policie nezahájila trestní řízení,“ prohlásila švýcarská žalobkyně Anne Rochatová.

Z dokumentů plyne, že se opakovaně českého žalobce Grygárka ptala, zda skutečně žádné trestní řízení proti Janouškovi neprobíhá. Odpověď byla záporná a Libor Grygárek pak podle zápisu ze schůzky ještě uvedl, že Roman Janoušek je jen jedním z deseti milionů Čechů.

Podle Rochatové také čeští vyšetřovatelé přislíbili, že udělají finanční analýzu, která se bude týkat právě Romana Janouška, avšak švýcarské úřady podle ní nikdy nic takového nedostaly.

Žalobkyně Rochatová vyslechla i Romana Janouška, avšak jeho odpovědi ji neuspokojily. „Nedokázal vysvětlit původ peněz, nedokázal předložit žádné dokumenty nebo smlouvy s obchodními partnery, které by vysvětlovaly, odkud peníze pocházejí,“ řekla švýcarská státní zástupkyně.

Na jednání do Prahy přiletěl ze Švýcarska i státní zástupce Luc Leimgruber. Mluvil o tom, že švýcarské úřady dostaly upozornění, že část prostředků uložených na prověřovaných účtech souvisí se společnostmi, které se objevily v případu Mostecká uhelná.

I když Švýcaři odhalili nejasnosti, trestní řízení bylo v březnu 2011 zastaveno.

„Vyšetřování ve Švýcarsku nepřineslo výsledky, které by dokladovaly zdrojový skutek. Jedinou možností byla spolupráce s českými úřady. Měli jsme silné podezření na praní špinavých peněz, ale chyběl nám zdrojový skutek a ten se musel uskutečnit a vyšetřit v Česku,“ vysvětlila Rochatová.

Reklama

Doporučované